 Kiedy wiosna budzi przyrodę do życia, zmiany powinny nastąpić również na naszych talerzach. Zielony to obowiązujący kolor tej wiosny w każdej kuchni. Kusząco i apetycznie wyglądają przecież nowalijki połączone z chrupiącymi dodatkami i suszonymi owocami. Dzięki nim zyskamy energię, ale też pomożemy zdrowiu. Oto kilka przepisów na chrupiące sałatki.
 Każdego roku częściej i chętniej sięgamy po ryby, których smak i walory zdrowotne coraz częściej doceniamy. Sposobów na przygotowanie ryb jest wiele, ale nie zawsze wiemy, które są dla nas najkorzystniejsze. Oto garść porad, które sprawią, że nasze rybne danie będzie smakowało wybornie.
 Niegdyś owoców morza można było spróbować jedynie w czasie zagranicznych, egzotycznych wojaży. Dziś wcale nie musimy wybierać się w dalekie podróże, aby zjeść krewetki, kalmary czy langusty. Owoce morza cieszą się w Polsce sporą popularnością. Podpowiadamy, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić je w domu.
 To przepis dla miłośników papryki, którzy nie wyobrażają sobie wakacji bez przyrządzania dań z tego warzywa. Sierpień to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z papryką w roli głównej.
 Latem częściej niż w innych porach roku sięgamy po świeże owoce i warzywa. Zawierają one mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. W miesiącach wakacyjnych warzywa i owoce cieszą nas smakiem – są wówczas dojrzałe, soczyste i łatwo dostępne. Jak przygotowywać posiłki, aby zachować pełnię wartości odżywczych owoców i warzyw?
 Szparagi, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiadają jeszcze jedną zaletę - są źródłem witamin C, B, K, a także soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu oraz przeciwutleniaczy. Te lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa mają także właściwości oczyszczające organizm. Wpływają również pozytywnie na pamięć i koncentrację.
 Nadchodzącą Wielkanoc zwiastuje sadzenie rzeżuchy, ucieranie chrzanu i gotowanie jajek. Tak można w skrócie opisać wielkanocne symbole, które pojawiają się na naszych świątecznych stołach. Co można przyrządzić z chrzanu, rzeżuchy i jajek?
 Wielkanocna babka jest jednym z obowiązkowych dań na świątecznym stole. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku. Jak przyrządzić pyszną, puszystą babę w domowym zaciszu? Jak zaskoczyć rodzinę i gości wyjątkowym smakiem tego wielkanocnego przysmaku?
 Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat sushi stało się bardzo modną potrawą wśród Polaków. Cenimy to danie za walory smakowe oraz estetyczne. Na jego temat powstało sporo różnych mitów, z którymi rozprawiła się załoga restauracji OTO!sushi.
 Wraz z rozpoczęciem roku akademickiego ruszają też kulinarne eksperymenty w studenckich mieszkaniach. Czy tani i szybki posiłek żaka zawsze musi sprowadzać się do tostów i ziemniaków na tysiąc sposobów? Oto kilka pomysłów na tanie i pożywne obiady studenckie.
|