kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pomysł na szybki i tani studencki obiad
2017/9/28 20:30:00

Wraz z rozpoczęciem roku akademickiego ruszają też kulinarne eksperymenty w studenckich mieszkaniach. Czy tani i szybki posiłek żaka zawsze musi sprowadzać się do tostów i ziemniaków na tysiąc sposobów? Oto kilka pomysłów na tanie i pożywne obiady studenckie.


Toster to podstawa wyposażenia studenckiej kuchni. Tostowe pieczywo z serem polane dużą ilością ketchupu jest naczelnym daniem idealnym na obiad i kolację. W przypływie gotówki tosty można wzbogacić szynką. Śniadaniową legendą obrosła bułka i jogurt. Niektórzy twierdzą, że to stereotyp nie pokrywający się z rzeczywistością. Wielu studentów jednak codziennie sięga po ten zestaw. W jadłospisie królują też parówki. Przyrządzane są na różne sposoby – gotowane, smażone, pieczone, w cieście, z serem czy w bułce.

Niestety najczęściej studenckie dania są również mało wartościowe i niezdrowe. Dzieje się tak, ponieważ muszą być one także tanie. W związku z tym, wybierane produkty są niskiej jakości. Właśnie tutaj studenci popełniają najwięcej błędów. Szybki, tani i zdrowy obiad nie musi być drogi! Ważne tylko, aby jeść z głową.

Zacznijmy od warzyw. Są naprawdę niedrogie, a dobrze przyrządzone mogą być pyszne. Aby zaoszczędzić czas, studenci często korzystają z mrożonych warzyw. Są one jednak o wiele droższe, a pokrojenie dwóch marchewek wcale nie jest aż tak czasochłonne.

Gotowe sosy, dania w słoiczkach, dania instant. Z pewnością można przyrządzić je szybko. Jest to jedyny argument na rzecz tego typu dań. Poza tym są raczej niezdrowe i tak naprawdę drogie. Dlatego warto samodzielnie przygotować sos z przecieru pomidorowego, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Najlepiej zawsze mieć też zapas makaronu, ryżu i kasz (są niedrogie, a niedocenione). Świetny jest też żółty ser. – Jest zdrowy, bardzo pożywny i można stworzyć z nim niezliczoną ilość potraw. Pamiętajmy tylko, aby unikać produktów seropodobnych, które składają się głównie z niezdrowych tłuszczy. Prawdziwy żółty ser dobrej jakości będzie świetnym dodatkiem do zwykłych kanapek, ale też do dań obiadowych – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Uruchomienie wyobraźni, chodzenie na zakupy z listą i korzystanie z prostych przepisów będą sposobem na udany i pyszny rok akademicki.
Oto nasze propozycje studenckich dań:

Makaron z pietruszkowym pesto

fot. Makaron z pietruszkowym pestoSkładniki:
* 100 g makaronu
* pęczek natki pietruszki
* ząbek czosnku
* 20 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki
* Kilka łyżek oleju
* sól, pieprz
* kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Pietruszkę i czosnek drobno posiekać, a ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Całość wymieszać z olejem i przyprawić. Ugotować makaron i zaraz po odcedzeniu wymieszać go z gotowym pesto. Do dania można dodać przekrojone pomidorki koktajlowe.
Smacznego!

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: makaron, obiad, omlet, pesto, ser żółty, student


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »