kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Nakrywanie do stołu - sztuka układania sztućców
2008/9/16 0:10:00

Trudno wyobrazić sobie elegancki posiłek bez odpowiedniej oprawy. Oprócz pięknego obrusu i odpowiednio dobranej porcelany, musimy zadbać także sztućce.




Podstawy kulinarnego savoir – vivre’u

Sztuka układania sztućców jest pewnego rodzaju ceremonią, na którą składają się poszczególne zasady i etapy. Naczelnym założeniem jest układanie ich zawsze od wewnątrz. Te, które znajdują się najbardziej na zewnątrz, używane są w pierwszej kolejności. Po prawej stronie umieszczamy łyżki i zwrócone ostrzem do środka noże, po lewej zaś widelce. Jeśli dodatkowo planujemy serwować deser, to sztućce do tego przeznaczone powinny znajdować się nad talerzem – łyżeczki skierowane główką w lewo, zaś widelczyki w prawo. Pamiętać należy, że po każdej stronie nakrycia mogą leżeć maksymalnie trzy sztućce. Jeśli serwowane dania wymagają ich większej ilości, należy resztę sukcesywnie donosić. Ciekawostką jest to, że w Polsce widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu, podczas gdy na oficjalnych przyjęciach we Francji i Stanach Zjednoczonych robi się to całkiem odwrotnie.

Nóż

Noże znane były już w starożytności, jednak ich współczesny kształt o zaokrąglonym ostrzu powstał dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Wyróżnia się cztery główne kategorie noży. Krótki, szeroki, zakończony ostrymi ząbkami przeznaczony jest do masła i pieczywa. Nóż zakąskowy i nóż do drugiego dania różnią się od siebie tylko wielkością. Nowością w asortymencie sztućców jest natomiast nóż do ryby. Istnieje także specjalistyczna grupa noży: do serów, ostryg, skrawak do krojenia plastrów. Przygotowując stół na przyjęcie gości trzeba więc dokładnie przemyśleć, jakie sztućce ułożyć.

Widelec

Widelec przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu, gdzie używano go podczas bardzo ważnych uroczystości. Początkowo miał tylko dwa ząbki, z biegiem lat dokonano jego licznych modyfikacji, by ułatwić i umilić jedzenie. Podobnie jak wśród noży, także widelce występują w różnych kształtach i wielkościach. W zależności od tego co i jak podajemy używamy uniwersalnego stołowego, dwudziestocentymetrowego zakąskowego lub widelca deserowego. Ale ważne jest nie tylko dobranie sztućców do odpowiedniego dania, ale także dopasowanie ich do porcelany i rodzaju przyjęcia.

Łyżka

Historia łyżki zaczyna się już w epoce neolitu. Ich kształt od tamtych czasów znacząco się jednak zmienił, aż do tego który funkcjonuje obecnie. W średniowieczu, gdy zupy właściwie zniknęły z jadłospisów, łyżki zeszły na drugi plan. Współcześnie nie wyobrażamy sobie kuchni bez łyżki. Malutkie łyżeczki do espresso, z długą rączką do kawy latte, deserowe, herbaciane. Mamy łyżkę w cukierniczce, łyżkę do sałaty, łyżkę do zupy.



Villa Italia


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Villa Italia, nakrywanie do stołu, savoir - vivre, sztućce


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»