kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
2007/11/10 0:00:00

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, owoce i warzywa spożywane w dostatecznych ilościach pomagają zapobiegać poważnym schorzeniom. Na liście znalazły się między innymi choroby układu krążenia i niektóre odmiany nowotworów. Niestety, Europejczycy w dziedzinie zdrowego żywienia nie mogą pochwalić się pozycją światowego lidera.


W Unii Europejskiej zdrowiej jedzą mieszkańcy krajów południowych, osoby z wyższymi zarobkami i z wyższym wykształceniem. Jeszcze parę wieków temu tusza była symbolem dostatku. Dziś coraz częściej otyłość staje się utrapieniem ludzi z niższych warstw społecznych. W ostatnim czasie Unia Europejska coraz częściej promuje zdrowe odżywianie. Parlamentarna Komisja Rolnictwa zwróciła uwagę na nierówny dostęp obywateli UE, zwłaszcza najmłodszych do świeżych warzyw i owoców. W niektórych krajach spożycie tych produktów musiałoby wzrosnąć dwukrotnie, aby osiągnąć normy WHO. Z tym problemem próbuje zmierzyć się sprawozdanie, które przygotowała hiszpańska socjalistka María Isabel Salinas Garcia. Posłowie z komisji AGRI domagają się przekazania większych środków na rzecz programów promujących jedzenie owoców i warzyw oraz akcji darmowej dystrybucji zdrowej żywności w szkołach. Celem tych działań powinny być przede wszystkim rodziny o niskich dochodach, gdzie spożycie jest najmniejsze. Drugą grupą są dzieci i młodzież do 18 roku życia. Właściwe nawyki żywieniowe powinno się kształtować jak najwcześniej.

Parlament Europejski przyjął zalecenia dotyczące produkcji żywności ekologicznej. Posłowie, którzy poparli sprawozdanie francuskiej posłanki Marie-Hélène Aubert z grupy Zielonych opowiedzieli się za wprowadzeniem specjalnego unijnego logo. Produkt opatrzony takim znakiem będzie mógł zawierać jedynie śladowe (0,1%) ilości składników modyfikowanych genetycznie. Będzie musiał spełniać również szereg innych, ścisłych norm. Dzięki temu konsumenci zyskają pewność, że ich jedzenie jest zdrowe i ekologiczne nie tylko z nazwy, którą nieuczciwy producent umieścił na opakowaniu.

Ruszyła strona internetowa stworzona przez Komisję Europejską we współpracy z europejską organizacją szefów kuchni Euro-toques. Strona „EU Mini-chefs” („chef” to po angielsku „kucharz”) promuje zdrowe produkty i przepisy kulinarne z całej Europy. Zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie i nieapetyczne - przekonują autorzy. Jogurtowy chłodnik, pieczony łosoś a na deser truskawki z sorbetem ze świeżych pomarańczy; same nazwy potraw prezentowanych na stronie dla małych kucharzy sprawiają, że czytelnikowi ślinka cieknie. Strona dostępna jest w kilku językach, niestety nie po polsku.




Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, dieta, gotowanie, jedzenie


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »