kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ryba na talerzu. Jak ją przyrządzić?
2019/2/26 22:30:00

Każdego roku częściej i chętniej sięgamy po ryby, których smak i walory zdrowotne coraz częściej doceniamy. Sposobów na przygotowanie ryb jest wiele, ale nie zawsze wiemy, które są dla nas najkorzystniejsze. Oto garść porad, które sprawią, że nasze rybne danie będzie smakowało wybornie.

Ryby, bez względu na rodzaj diety, są doskonałym produktem. Możemy jeść je na surowo, marynować, wędzić, piec, grillować czy gotować. Przygotowanie dania z ryby jest szybkie i nie wymaga wielu składników, jednak, aby podkreślić delikatność rybiego mięsa oraz jego subtelny smak warto przestrzegać tych oto reguł.

Po pierwsze: zalecana temperatura wnętrza ryby w chwili zakończenia jej przyrządzania powinna mieścić się w granicach 50-60 st. C. Wyższa, spowoduje, że mięso ryby zacznie wysychać.

Po drugie: sposób w jaki przyrządzamy ryby wpływa na intensywność smaku mięsa. W efekcie gotowania – puści soki, ale już pieczenie czy grillowanie spowoduje ich koncentrację, co spotęguje smak.

Po trzecie: zanim przystąpimy do gotowania, oczyśćmy rybę z resztek krwi ponieważ to właśnie ona nadaje mięsu gorzkiego posmaku.

Po czwarte: jeśli podczas obróbki termicznej ryby na jej wierzchniej części zaczynają pojawiać się białe, pękające bąbelki, to znaczy, że mięso zostało przegotowane i zaczyna wysychać.

Po piąte: przed podaniem ryby pozwólmy jej trochę odpocząć i odstawmy ją na kilka minut.

Nie zapominajmy także o odpowiednich przyprawach. Ryby dobrze komponują się z koprem, białym pieprzem, pietruszką, imbirem, czosnkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Pamiętajmy jednak, aby używać tylko tych sosów, które są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają żadnych dodatkowych komponentów. Łatwo sprawdzić te informacje na etykiecie produktu. A jeśli zastanawiacie się jak przyrządzić rybę z dodatkiem sosu sojowego, poniżej znajdują się przepisy, które warto wypróbować.

Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili

Składniki na smażonego tuńczyka:

2 łyżki sosu marynaty Teriyaki Kikkoman
4 steki z tuńczyka po 150 g
2 łyżki oleju roślinnego
150 g rukoli

Składniki na dżem z chili:

2 cebulki dymki grubo posiekane
1 ząbek czosnku grubo posiekany
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sok wyciśnięty z limonki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wody
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki nasion sezamu

Sposób przygotowania:

Wlać sos marynatę do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.

Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.

Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.


Marynowane filety z makreli


Składniki:
2 łyżki stołowe octu ryżowego
20 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
30 g świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 cytryna
4 filety z makreli (300 g)
1 mała papryczka chili

Dodatkowo:
4 świeże cebule
2 łyżki stołowe octu ryżowego
1 łyżka stołowa naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
pieprz
mieszanka ziół (lub serca sałaty)
pomidorki cherry

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania marynaty wlać do garnka ocet i naturalnie warzony sos sojowy. Imbir obrać i zetrzeć do garnka. Czosnek obrać, pokroić w drobne paseczki i dodać do garnka razem z 2 plasterkami cytryny. Zawartość garnka zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Filety ułożyć na półmisku, polać marynatą, zamieszać, półmisek przykryć, umieścić w chłodnym miejscu i pozostawić do marynowania na 2 godziny.
Aby przygotować dodatek, należy obrać cebulę, pokroić w talarki i włożyć do miski, dodając ocet i naturalnie warzony sos sojowy. Marynować przez godzinę, a następnie odlać marynatę.
Po 2 godzinach marynowania odlać płyn, filety odsączyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu, przybrać marynowaną cebulą, skropić odrobiną oliwy, udekorować pieprzem i ziołami. Podawać z pokrojonymi w ósemki pomidorami.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, makrela, ryba, tuńczyk


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»