kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Funkcjonalne planowanie kuchni
2007/3/5 1:00:00

Kuchnia to serce domu – mawiają niektórzy i rzeczywiście w wielu domach jest to miejsce, gdzie spędzamy najwięcej czasu - gotujemy, jemy, plotkujemy z przyjaciółką czy sąsiadką, która wpadła pożyczyć cukier. Kuchnia musi być więc pomieszczeniem nie tylko ładnym, ale i wygodnym i funkcjonalnym. A jak to osiągnąć?


Metody są dwie: albo korzystamy z usług profesjonalnej firmy projektującej kuchnie (typu: projekt – wykonawstwo – montaż), albo sami bawimy się w projektanta. To drugie rozwiązanie jest znacznie tańsze i wcale nie jest trudne, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:


1. Planowanie ustawienia

Ustawienie mebli w kuchni zależy głównie od jej kształtu i położenia okien oraz drzwi. Najpopularniejsze ustawienia to:
liniowe – meble stoją w jednej linii, rozwiązanie polecane głównie do małych kuchni,
w kształcie litery U – najwygodniejsze ustawienie, w której wszystko „jest pod ręką”,
w kształcie litery L – bardzo popularne ustawienie, które pozostawia w kuchni miejsce na kącik jadalny,
równoległe – rozwiązanie stosowane głównie w dużych kuchniach, wymaga bowiem sporo miejsca między „ciągami”,
układ liniowy z tzw. wyspą kuchenną – coraz popularniejsze ustawienie, bardzo nowoczesne, efektowne i wygodne, polecane dużym rodzinom; wyspa jest najczęściej wyposażona w zlew lub piekarnik, ale może także być miejscem do przechowywania naczyń lub produktów.


2. Podział na strefy

Ustawiając szafki i sprzęt AGD musimy wziąć pod uwagę trzy główne strefy, jakie znajdują się w każdej kuchni: przechowywania, zmywania i gotowania. Właściwe rozmieszczenie szafek i sprzętu AGD pozwoli nam uniknąć przypadkowego biegania po kuchni podczas przygotowywania posiłków. Jeśli na przykład tuż przy lodówce ustawimy kuchenkę, to prawdopodobnie zabraknie nam miejsca na wyjmowane z niej produkty – będziemy musieli przenosić je na inne, stojące dalej szafki. W ergonomicznie urządzonej kuchni powinny stanąć kolejno:
lodówka i szafka na zapasy,
szafki służące do przechowywania naczyń i sztućców,
zlew, zmywarka, szafka na środki czystości i kosz na odpadki,
szafka na sztućce „robocze”, miski, urządzenia elektryczne (mikser, blender), przyprawy, pojemniki z mąką, cukrem, ryżem itp.,
kuchenka, piekarnik, mikrofalówka, szafka na garnki, naczynia do pieczenia i patelnie.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cargo, kuchnia, meble, planowanie kuchni, reling, szafki, zmywarka