Kuchnia to serce domu – mawiają niektórzy i rzeczywiście w wielu domach jest to miejsce, gdzie spędzamy najwięcej czasu - gotujemy, jemy, plotkujemy z przyjaciółką czy sąsiadką, która wpadła pożyczyć cukier. Kuchnia musi być więc pomieszczeniem nie tylko ładnym, ale i wygodnym i funkcjonalnym. A jak to osiągnąć?
Metody są dwie: albo korzystamy z usług profesjonalnej firmy projektującej kuchnie (typu: projekt – wykonawstwo – montaż), albo sami bawimy się w projektanta. To drugie rozwiązanie jest znacznie tańsze i wcale nie jest trudne, trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach:
1. Planowanie ustawienia
Ustawienie mebli w kuchni zależy głównie od jej kształtu i położenia okien oraz drzwi. Najpopularniejsze ustawienia to: liniowe – meble stoją w jednej linii, rozwiązanie polecane głównie do małych kuchni, w kształcie litery U – najwygodniejsze ustawienie, w której wszystko „jest pod ręką”, w kształcie litery L – bardzo popularne ustawienie, które pozostawia w kuchni miejsce na kącik jadalny, równoległe – rozwiązanie stosowane głównie w dużych kuchniach, wymaga bowiem sporo miejsca między „ciągami”, układ liniowy z tzw. wyspą kuchenną – coraz popularniejsze ustawienie, bardzo nowoczesne, efektowne i wygodne, polecane dużym rodzinom; wyspa jest najczęściej wyposażona w zlew lub piekarnik, ale może także być miejscem do przechowywania naczyń lub produktów.
2. Podział na strefy
Ustawiając szafki i sprzęt AGD musimy wziąć pod uwagę trzy główne strefy, jakie znajdują się w każdej kuchni: przechowywania, zmywania i gotowania. Właściwe rozmieszczenie szafek i sprzętu AGD pozwoli nam uniknąć przypadkowego biegania po kuchni podczas przygotowywania posiłków. Jeśli na przykład tuż przy lodówce ustawimy kuchenkę, to prawdopodobnie zabraknie nam miejsca na wyjmowane z niej produkty – będziemy musieli przenosić je na inne, stojące dalej szafki. W ergonomicznie urządzonej kuchni powinny stanąć kolejno: lodówka i szafka na zapasy, szafki służące do przechowywania naczyń i sztućców, zlew, zmywarka, szafka na środki czystości i kosz na odpadki, szafka na sztućce „robocze”, miski, urządzenia elektryczne (mikser, blender), przyprawy, pojemniki z mąką, cukrem, ryżem itp., kuchenka, piekarnik, mikrofalówka, szafka na garnki, naczynia do pieczenia i patelnie.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »