kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Funkcjonalne planowanie kuchni
2007/3/5 1:00:00



3. Ważne odległości

Planując rozmieszczenie mebli w kuchni pamiętajmy, że:
- w kuchni z ustawieniem równoległym odległość między ciągami powinna wynosić przynajmniej 100 cm, a najlepiej 120 cm i więcej
- między blatem a szafkami wiszącymi musi być przynajmniej 55-60 cm, ale położenie szafek wiszących dostosowujemy także do swojego wzrostu,
- między kuchenką a okapem zostawiamy ok. 70-75 cm,
- najlepsza wysokość blatu roboczego to ok. 85 cm, ale tu także musimy wziąć pod uwagę swój wzrost i przyzwyczajenia
- kuchenka nie powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki i zlewu, między tymi urządzeniami należy zostawić ok. 60 cm (będzie to zarówno blat roboczy, jak i miejsce na odstawienie gorących garnków).


4. Ważne szczegóły

To, czy nasza kuchnia została urządzona funkcjonalnie okazuje się najczęściej „w praniu” czyli podczas jej użytkowania, dość trudno jest bowiem przewidzieć wszystkie drobiazgi mogące w przyszłości utrudnić nam życie. Najpopularniejsze błędy to:
kolizyjne zaplanowanie szafek – na przykład montowanie szuflad, kuchenki, piekarnika lub zmywarki w rogu – otwarte drzwiczki lub szuflada blokują dostęp do szafek znajdujących się obok,
montowanie baterii przy zlewie znajdującym się pod oknem w taki sposób, że uniemożliwiają one otwieranie okna,
ustawienie lodówki obok grzejnika lub innych źródeł ciepła (np. nieizolowaniej kuchenki, piekarnika lub w bardzo słonecznym miejscu) – wpływa to na zwiększenie zużycia energii elektrycznej i złe funkcjonowanie urządzenia.
zaplanowanie zlewozmywaka daleko od istniejących przyłączy wodnych – należy pamiętać, że rury odpływowe muszą mieć określony spadek. Jeśli będzie on zbyt mały, grozi nam ciągła niedrożność kanalizacyjna
umiejscowienie płyty grzejnej tuż przy zlewozmywaku – ten często spotykany błąd powoduje nie tylko wydatne zmniejszenie funkcjonalności kuchni ale także niebezpieczeństwo zalania płyty
umieszczanie wysokich sprzętów lub szafek tak, że zasłaniają dostęp do okna
likwidacja czy całkowita obudowa kaloryferów – często że takie działanie doprowadza do nadmiernego wyziębienia kuchni, co w tak wilgotnym pomieszczeniu może prowadzić do rozwoju grzyba. Istnieją rozwiązania pozwalające na zabudowę grzejników, bez utraty ich funkcjonalności.


Planując kuchnię pamiętajmy także, że szafki wiszące nie powinny być głębsze niż 35-40 cm – z głębszych trudno nam będzie cokolwiek wyciągnąć (zwłaszcza z górnych półek), a przy pracy możemy uderzać w nie głową. Dolne szafki mają najczęściej głębokość 60 cm – taka powierzchnia jest także wystarczająco wygodnym blatem roboczym.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cargo, kuchnia, meble, planowanie kuchni, reling, szafki, zmywarka


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»