kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Szparagi z kurczakiem i makaronem
2016/5/26 19:50:00

Są bardzo niskokaloryczne, pożywne i zawierają błonnik pokarmowy. Szparagi, bo o nich mowa, to warzywa o bogactwie witamin i substancji odżywczych. Z każdym rokiem Polacy chętniej po nie sięgają, doceniając ich wyjątkowy smak. Oto prosty przepis na szparagi z kurczakiem i makaronem.

Cesarz Oktawian August mawiał: Zrób to zanim ugotują się szparagi, co oznaczało, aby zrobić coś jak najszybciej. Historia szparagów sięga starożytności, ich wizerunek obecny jest na sarkofagach sprzed 5 tysięcy lat. Pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo doskonale komponuje się z wieloma daniami. W połączeniu z podsmażonym kurczakiem i makaronem stanowi doskonałą propozycję na pożywny posiłek, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu.

Składniki:
* Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g
* Pierś kurczaka – 500 g
* Zielone szparagi – 1 pęczek
* Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
* Świeży tymianek
* Papryka słodka – 1 łyżeczka
* Oliwa – 2 łyżki
* Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.
Smacznego!


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, kurczak, makaron, przepis, szparagi


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »