Tego dania miłośnikom kuchni włoskiej nie trzeba przedstawiać. Makaronowy przekładaniec rodem ze słonecznej Italii to jedno z dań najbardziej kojarzonych z tamtejszą kuchnią. Przepis na lasagne z pesto bazyliowym to prosta receptura na apetyczną alternatywę dla znanego i popularnego lasagne alla bolognese z sosem pomidorowym.
Składniki (4 porcje): * 500 g płatów lasagne * słoiczek Ponti Pesto alla Genovese * 40 g mąki * 40 g masła * 400 ml mleka * sól * parmezan
Sposób przygotowania:
* Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko. * Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. * Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. * Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem. * Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »