kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Lasagne z pesto bazyliowym
2015/8/21 7:40:00

Tego dania miłośnikom kuchni włoskiej nie trzeba przedstawiać. Makaronowy przekładaniec rodem ze słonecznej Italii to jedno z dań najbardziej kojarzonych z tamtejszą kuchnią. Przepis na lasagne z pesto bazyliowym to prosta receptura na apetyczną alternatywę dla znanego i popularnego lasagne alla bolognese z sosem pomidorowym.

Składniki (4 porcje):
* 500 g płatów lasagne
* słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
* 40 g mąki
* 40 g masła
* 400 ml mleka
* sól
* parmezan

Sposób przygotowania:

* Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.
* Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
* Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.
* Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.
* Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: lasagne, makaron, pesto, pomidory, ser, włochy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»