kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sezon na szparagi
2010/5/25 21:00:00

Szparagi, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiadają jeszcze jedną zaletę - są źródłem witamin C, B, K, a także soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu oraz przeciwutleniaczy. Te lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa mają także właściwości oczyszczające organizm. Wpływają również pozytywnie na pamięć i koncentrację.


Szparagi nadają się doskonale zarówno na wykwitną kolację, jak i na codzienny posiłek dla rodziny.

Wyróżniamy 3 rodzaje jadalnych szparagów: białe, zielone i fioletowe. Najdelikatniejsze są szparagi zielone; białe są bardziej łykowate, a fioletowe - mają intensywniejszy, słodszy smak.


Zakup dobrych szparagów to trudna sztuka. Jak poznać, które są świeże? Szparagi powinny mieć zamknięte główki, błyszczącą skórkę i giętką łodygę.

fot. vorwerk.comBiałe szparagi, jako jedyne, musimy obrać przed gotowaniem. Należy zrobić to bardzo cienko, nie naruszając główki. Przy pozostałych rodzajach szparagów odcinamy twarde końcówki i łuski na łodygach.


Jak je przygotować? Najlepiej na parze - dzięki temu zachowamy najcenniejsze składniki odżywcze i wydobędziemy naturalny smak szparagów. Kruche i soczyste szparagi można podawać z masłem, sosem holenderskim lub beszamelowym jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięsa.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, szparagi, zdrowe warzywa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»