kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sezon na szparagi
2010/5/25 21:00:00

Szparagi, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, posiadają jeszcze jedną zaletę - są źródłem witamin C, B, K, a także soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu oraz przeciwutleniaczy. Te lekkostrawne i niskokaloryczne warzywa mają także właściwości oczyszczające organizm. Wpływają również pozytywnie na pamięć i koncentrację.


Szparagi nadają się doskonale zarówno na wykwitną kolację, jak i na codzienny posiłek dla rodziny.

Wyróżniamy 3 rodzaje jadalnych szparagów: białe, zielone i fioletowe. Najdelikatniejsze są szparagi zielone; białe są bardziej łykowate, a fioletowe - mają intensywniejszy, słodszy smak.


Zakup dobrych szparagów to trudna sztuka. Jak poznać, które są świeże? Szparagi powinny mieć zamknięte główki, błyszczącą skórkę i giętką łodygę.

fot. vorwerk.comBiałe szparagi, jako jedyne, musimy obrać przed gotowaniem. Należy zrobić to bardzo cienko, nie naruszając główki. Przy pozostałych rodzajach szparagów odcinamy twarde końcówki i łuski na łodygach.


Jak je przygotować? Najlepiej na parze - dzięki temu zachowamy najcenniejsze składniki odżywcze i wydobędziemy naturalny smak szparagów. Kruche i soczyste szparagi można podawać z masłem, sosem holenderskim lub beszamelowym jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięsa.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, szparagi, zdrowe warzywa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »