kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czas na sałatki z owocami
2014/8/21 23:10:00

Arbuz – „głowa” pełna pomysłów

Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B. Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1, B2 i B6. Arbuz ma również sporo potasu. Ponadto zawiera niewielkie ilości cukrów, dlatego 100 g dostarcza jedynie ok. 30 kalorii.

Uwielbiasz arbuza pokrojonego na plasterki lub w kostkę? Zastanawiasz się jak jeszcze wykorzystać jego walory smakowe? Pomysłów jest bez liku! Arbuz świetnie komponuje się bowiem z sałatami, innymi owocami, a nawet z kurczakiem i krewetkami. Nadaje całej kompozycji lekkości i soczystości. Jeśli natomiast szukamy sposobu na proste i szybkie wykorzystanie arbuza w sałatce, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, proponuje: - Bardzo modnym w ostatnim czasie połączeniem jest arbuz z serem feta. Słodki i orzeźwiający smak arbuza idealnie komponuje się ze słonym, rozpływającym się w ustach serem. Takie połączenie nie wymaga zbyt wielu dodatkowych składników – wystarczy sok z cytryny, mięta i łączący składniki sos sałatkowy francuski Knorr. Poniżej szczegółowy przepis na tą pyszną sałatkę:

Sałatka z fetą, arbuzem i miętą

fot. Sałatka z fetą, arbuzem i miętą. KnorrCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- połowa arbuza,
- Sos sałatkowy francuski Knorr,
- sok cytrynowy,
- mała kostka sera typu feta,
- pół pęczka świeżej mięty,
- 3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
1. Arbuza pokrój w dużą kostkę (bok ok. 2-3 cm).
2. W ten sam sposób pokrój ser feta. Miętę posiekaj.
3. Wymieszaj sos sałatkowy z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotujesz sos, który nada charakter całej kompozycji.
4. Połącz sos z arbuzem i miętą – dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak i aromat. Potrawę wyłóż na talerze.
5. Na wierzchu sałatki połóż ser. Schłodź danie w lodówce i podawaj.
Rada: Do potrawy możesz dodać kilka listków zielonej sałaty, np. rukoli.

Strony: [1] [2] [3] [4]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, owoce, sałatka, sałatki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »