kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czas na sałatki z owocami
2014/8/21 23:10:00

W kolorze jagód


Jagody, zwane również zależnie od regionu Polski borówkami, to godne konkurentki malin. Sezon na jagody przypada między czerwcem a wrześniem. Jeśli wybieramy się na jagody do lasu, warto zbierać je daleko od szosy oraz omijać te już miękkie i zwiotczałe. Dojrzała jagoda ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i jest pokryta niebieskim woskowym nalotem.

Jagody robią karierę przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość antocyjanów, które odpowiadają za dobry wzrok. Te właściwości docenili już podczas drugiej wojny światowej angielscy piloci, którzy dbali o swój wzrok, spożywając dżem z jagód. Ale to jeszcze nie wszystko! W jagodach znajdziemy witaminy: C, B1, B2, PP, E, oraz cynk, mangan i miedź. W 100 g jagód jest ok. 40 kalorii.

Twoi bliscy lubią jagody? Zaproponuj im ciekawą odmianę, podając je z… łososiem i buraczkami. Intrygująco? Oto przepis sprawdzony przez szefów kuchni Knorr:

Sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem


fot. Sałatka z jagodami, buraczkami i łososiem. KnorrCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia,
- pół szklanki jagód,
- opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr,
- kilka liści świeżego szpinaku,
- 80 g mieszanki sałat,
- mały słoik marynowanych buraczków,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- garść kiełków lucerny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki. Buraczki odcedź i pokrój na małe kawałki.
2. W salaterce połącz sałaty, buraczki i jagody.
3. Łososia pokrój na cienkie paski i połóż na sałatce.
4. Przygotuj pyszny sos, łącząc oliwę, sos i trzy łyżki wody. Dokładnie wymieszaj i polej nim danie. Serwuj sałatkę ozdobioną kiełkami lucerny oraz koperkiem.
Rada: Potrawę możesz podawać z chrupiącymi grzankami.

Strony: [1] [2] [3] [4] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, owoce, sałatka, sałatki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »