kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czas na sałatki z owocami
2014/8/21 23:10:00

W sierpniu możemy delektować pysznymi, letnimi owocami. Nieważne, czy zbierzemy je we własnym ogrodzie, znajdziemy w lesie czy wreszcie kupimy na targowisku. Letnie owoce to doskonałe źródło składników odżywczych i witamin. Warto po nie sięgać często, zwłaszcza o tej porze roku i przyrządzać lubiane przez wszystkich sałatki.

Lato o smaku malin

Któż im potrafi się oprzeć? Poszczególne gatunki malin różnią się wielkością, kolorem i smakiem, ale wszystkie są niezwykle soczyste i aromatyczne. Pamiętamy ten smak z dzieciństwa, kiedy nasze babcie dodawały nam cudowny sok z malin do herbaty. Jeszcze wtedy nie wiedzieliśmy, jakich wartości dostarczają organizmowi te owoce. - Maliny to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, a także w niewielkich ilościach witamin B1, B2, B6. Poza tym owoce malin zawierają niewielkie ilości substancji mineralnych takich jak żelazo, potas, magnez i wapń. I jeszcze wiadomość dla wszystkich tych, którzy uważnie liczą kalorie - 100 g malin dostarczy nam ich 30 – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Jakie składniki dobrać do sałatki z malinami? Doskonale smakują one z różnymi gatunkami sałat oraz ze szpinakiem. Poza tym owoce te będą smakować wybornie również z serem twarogowym, miodem i orzechami. Poniżej przepis, który jest dowodem na pyszne połączenie tych składników:

Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem

fot. Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem. KnorrCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- garść świeżych malin,
- 1 Sos sałatkowy francuski Knorr,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 80 g sera twarogowego,
- łyżka octu z białego wina,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
1. Szpinak umyj i osusz. Orzechy pokrusz, ser podziel na małe kawałki.
2. Na talerz wyłóż szpinak, ser i maliny. Posyp sałatkę orzechami.
3. Zrób sos: oliwę połącz z sosem octem i miodem. Dzięki aromatycznemu sosowi sałatka nabierze ziołowego smaku.
4. Polej danie sosem i serwuj gościom.
Rada: Dodatkowo możesz potraktować sałatkę kremowym sosem balsamicznym. Perfekcyjnie podkreśli on smak orzechów, malin oraz szpinaku.

Strony: [1] [2] [3] [4] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, owoce, sałatka, sałatki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »