kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Czas na sałatki z owocami
2014/8/21 23:10:00

Cudowne grona… winogrona!

Winorośl kwitnie od maja do czerwca, a owocuje w sierpniu i wrześniu. Co ciekawe, wartościowe jest w winogronach wszystko: miąższ, pestki, skórka, szypułki. Nie bez powodu nazywane są owocami bogów. Znajdziemy w nich potas oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę C, oraz polifenole (obecne zwłaszcza w czerwonych winogronach)” – tłumaczy Iwonna Niegowska. - Włączając winogrona do naszego menu, pamiętajmy, że są one dość kaloryczne z uwagi na wysoką zawartość cukrów - ok. 18% - dodaje Niegowska. Winogrona smakują doskonale w towarzystwie serów oraz sałat. Oto przepis inspirowany tym połączeniem:

Sałatka jogurtowa z winogronami


fot. Sałatka jogurtowa z winogronami. KnorrCzas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 150 g ciemnych i jasnych winogron,
- opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego Knorr,
- 150 g rukoli,
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- 80 g sera z niebieską pleśnią,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- kiełki do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Winogrona umyj, przekrój na połówki i wyciągnij z nich pestki.
2. Ser pokrój w kostkę, rukolę umyj. Kilka listków sałaty odstaw do dekoracji.
3. Aby stworzyć doskonały sos czosnkowy, połącz jogurt z sosem. Gotowy sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
4. Tak przygotowane danie wyłóż na talerze, ozdób rukolą i kiełkami. Wierzch dania potraktuj orzechami.
Rada: Przed podaniem orzechy możesz uprażyć na patelni lub w piekarniku, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.

Strony: [1] [2] [3] [4] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, owoce, sałatka, sałatki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »