kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pomidory w roli głównej
2014/10/6 21:10:00

Polacy kochają pomidory - bez nich nie byłoby pysznej zupy, zdrowych kanapek czy wreszcie sosów do pizzy i makaronów. Pomidory najlepiej smakują pod koniec lata i wczesną jesienią. Jakie dania z pomidorów przygotowywać o tej porze roku podpowiadają szefowie kuchni Knorr. Komu zawdzięczamy obecność pomidorów na naszych stołach?

Czy wiesz, komu zawdzięczamy obecność pomidorów w polskim menu? Tą zasługę dzielą między sobą Krzysztof Kolumb i królowa Bona. Odkrywca Ameryki podczas swojej wyprawy na nieznany kontynent jako pierwszy Europejczyk miał okazję skosztować pomidorów, natomiast kilkaset lat później królowa Bona przywiozła je do Polski. Pomidory rządzą w naszym menu od lata do jesieni i czarują smakiem zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację.

Czerwień z kroplą mleka, czyli słowo o różnorodności pomidorów

Współcześnie może dziwić fakt, że pierwotnie pomidory w Europie uprawiane były jako rośliny ozdobne - we Francji na przykład uważano je za najładniejsze ozdoby altan. Od tamtych czasów dużo się zmieniło, a zastosowanie kulinarne zupełnie przyćmiło względy zdobnicze. Wyróżniamy wiele gatunków pomidorów, a za tym idzie ich różne zastosowanie w kuchni:
  • Podłużne pomidory, tzw. jajka, mają niewiele soku, natomiast w większości składają się z miąższu. Z tego względu bardzo dobrze zachowują się w procesie suszenia.
  • Pomidory malinowe, jako najbardziej słodkie wśród pomidorów oraz najpełniejsze w smaku, świetnie pasują do sałatek. Rozpoznamy je bez trudu dzięki niezwykłemu kolorowi - czerwieni z kroplą mleka.
  • Zwykłe czerwone pomidory, które są lekko kwaskowate w smaku, najlepiej sprawdzają się w zupach.
Na zdrowie

Najlepsze pomidory jadamy pod koniec lata i wczesną jesienią, kiedy to warzywa mają najpełniejszy smak. Jednak nie tylko o walory smakowe tutaj chodzi. O zaletach pomidorów mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr: „Pomidory są pełne witamin i soli mineralnych. Dostarczają organizmowi beta karotenu, czyli prowitaminy A, który bierze udział m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry. Jeśli wolimy pomidory przetworzone niż surowe, nie mamy powodu do zmartwień - tak się składa, że zupa pomidorowa zawiera ponad dwa razy więcej likopenu niż surowy pomidor. Jedzenie pomidorów wskazane jest też po dużym wysiłku fizycznym, zwłaszcza gdy pojawią się zakwasy, z uwagi na bogactwo potasu”.

Pomidory na stół, czyli na co zwrócić uwagę


- Gdy wybieramy pomidory na straganie, zwróćmy uwagę, aby nie były twarde lub nie w pełni dojrzałe.
- Jeśli zdarzyło nam się zakupić niedojrzałe pomidory, pozostawmy je na parapecie okiennym przez kilka dni. Wkrótce powinny nabrać właściwego koloru i smaku.
- Możemy być zaskoczeni, ale okazuje się, że ma znacznie, w jaki sposób kroimy pomidory. Wyglądają ładniej i tracą mniej soku, gdy kroimy je w poprzek gniazd nasiennych. Oznacza to, że miejsce, gdzie znajdował się ogonek, powinno znajdować się pośrodku pierwszego plastra.
- Wybierając pomidory do konkretnego dania, weźmy pod uwagę, że mniejsze pomidory są zazwyczaj słodsze, mają więcej aromatu i smaku.

A co zapewnia ten niepowtarzalny smak? Otóż pomidory zawierają naturalny kwas glutaminowy aminokwas nadający im charakterystyczny smak. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym więcej mają smaku i kwasu glutaminowego. Warto pamiętać, że smakiem pomidorów możemy się cieszyć także w zimie, przygotowując w sezonie zapasy suszonych pomidorów w zalewie czy domowy keczup.

Zupa pomidorowa warta grzechu

Zdaniem Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, pomidorówka nigdy nie wychodzi z mody: „Klasyczna pomidorowa z kluskami czy ryżem, przygotowana ze świeżych pomidorów, warta jest grzechu. Jej unikalny kwaskowaty smak, zrównoważony odrobiną słodyczy, warto stawiać regularne na domowym stole”. Podobnie na uwagę zasługują zupy kemy z pomidorów – na przykład z kulkami mozzarelli i pachnącą bazylią. „Zupę krem podać można także na sposób grecki i mozzarellę zastąpić pokrojonym w kostkę twardym serem feta lub solan. A zamiast bazylii dodać oregano” - opowiada Piort Murawski. Poniżej jego sprawdzony przepis na tradycyjną Zupę pomidorową:

fot. Zupa pomidorowa. Knorr

Czas 45 minut
Dla 4 osób
Składniki:
30 dag kości wieprzowych
szklanka śmietany 18%
1 pęczek włoszczyzny
łyżka oleju
1 Rosół z kury Knorr
1 łyżka cukru
1 kg świeżych pomidorów
kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Kości umyj, włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę Knorr i ugotuj wywar. Obierz włoszczyznę, umyj i dodaj do wywaru. Gotuj ok 30 minut. Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w drobne kawałki.
Do rondla wlej olej, włóż pomidory i podduś je na ogniu ok. 10 minut. Przetrzyj przez sito. Do wywaru dodaj pomidory i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.
Zupę zabiel śmietaną. Gotową podaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem.

Sałatka z pomidorami? Zawsze i wszędzie!

Cieszmy się świeżymi warzywami i owocami, póki są w zasięgu ręki, dostępne w korzystnych cenach. Pomidory na surowo są ozdobą każdej sałatki i komponują się właściwie z każdym składnikiem, jaki przyjdzie nam do głowy. Jednocześnie istnieją pewne sprawdzone połączenia, których smak zniewala wciąż na nowo. Jest nim np. sałatka Caprese, czyli kompozycja pomidorów z mozzarellą, bazylią oraz oliwą z oliwek. „Wychodząc od tego nieskomplikowanego i z pewnością znanego wszystkim przepisu, możemy pokusić się o wariacje na temat” - proponuje szef kuchni Knorr, proponując przepis na Sałatkę Caprese z malinami, urozmaiconą ponadto kiełkami słonecznika:

fot. Włoska sałatka caprese z malinami. Knorr



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: caprese, pomidory, sałatka, zupa pomidorowa


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»