kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Powiew Dalekiego Wschodu czyli jagoda goji na talerzu
2015/9/3 17:50:00

Jagodę goji uważa się za najzdrowszy owoc na świecie, przede wszystkim z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy E i C. Ten pochodzący z Dalekiego Wschodu owoc jest wykorzystywany z powodzeniem w kuchni i to nie tylko orientalnej.

Owoce kolcowoju chińskiego, bo pod taką nazwą również występują, rzadko można spotkać w bardziej złożonych daniach. Ich domeną jest przede wszystkim proste jedzenie - nie wymagają wielkiej oprawy, towarzystwa skomplikowanych składników, bo to owoce goji uszlachetniają banalne dania, nadając im wyjątkowości. Niezwykłą popularność zawdzięczają najpewniej swoim zdrowotnym właściwościom.

Powiew Dalekiego Wschodu - na talerzu i w Twoim ogródku

Jagody goji uprawiane są na Dalekim Wschodzie, głównie w Chinach, Mongolii i Tybecie. Rosną na krzewach i - co ciekawe - nie można ich ręcznie zrywać, bo natychmiast się utleniają i czarnieją. Gdy już dojrzeją, należy je po prostu strząsnąć z gałęzi na specjalne maty, na których później są najczęściej suszone.

Choć wydają się bardzo egzotyczne, to z powodzeniem można je uprawiać w zaciszu własnego ogródka. Roślina dostosuje się do polskiego klimatu, a kupno jej sadzonek nie powinno sprawić większego problemu. Jeżeli jesteśmy zdani na kupowanie owoców, to zwróćmy uwagę na ich pochodzenie. Fakt, że będą z Europy, nie powinien być dla nich dyskwalifikujący, a wręcz przeciwnie. Niektóre azjatyckie uprawy nie stronią od stosowania szkodliwych pestycydów dla ochrony tych delikatnych roślin.

Cenne owoce

O ich zbawiennym wpływie na ludzki organizm Chińczycy wiedzą od kilku tysięcy lat. Tamtejsze legendy mówią o rekordowej długowieczności osób regularnie jadających jagody goji. W każdej pogłosce może znajdować się ziarenko prawdy, więc jakie właściwości tych owoców decydują o takiej ich sławie? "To bardzo duża zawartość witaminy E posiadającej działanie antyoksydacyjne", odpowiada żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska. Owoce goji są również rekordzistami, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. Wystarczy sobie wyobrazić, że w garstce owoców goji jest więcej witaminy C niż w kilogramie pomarańczy! Ponadto owoce goji cechują się dużą ilością przyswajalnego białka m.in. dzięki szerokiej palecie aminokwasów. Te czerwone owoce to również znakomite źródło wapnia, żelaza, cynku, fosforu i luteiny. Wierzy się, że pomagają w diecie odchudzającej. Posiadają dużo błonnika wspierającego proces trawienia.

Strony: [1] [2] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jagoda goji, owoc goji, sałatka, witaminy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »