Tatar kojarzy nam się najczęściej z potrawą przyrządzaną z surowego mięsa wołowego. Można go jednak przygotować również w wersji rybnej - z surowej bądź wędzonej ryby. Oto prosty przepis na tatar z łososia w licznym towarzystwie pomidorów.
Składniki dla 4 osób: * 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta 425g * 200 g łososia świeżego ( filet ) * 100 g wędzonego łososia * 1/2 cukinii * 1 pęczek bazylii * 1 łyżka sosu sojowego * 1 pęczek koperku (lub kopru włoskiego) * oliwa z oliwek Olitalia * sól i pieprz
Sposób przygotowania: Pokrój pomidory w kostkę, usuń nasiona i włóż do dużej miski. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Posiekaj świeżego i wędzonego łososia i przełóż do osobnej miski. Dodaj startą cukinię, sos sojowy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Przełóż tatar do foremek na małe tatry ( aby nadać im odpowiedni kształt na talerzu) Podając udekoruj sosem z pomidorów.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »