kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Nie tylko pizza - czyli kuchnia włoska na codzień
2011/6/22 14:50:00

Nawet jeśli nie wybierasz się na urlop do Włoch, możesz delektować się ich smakiem. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów dedykowanych jednej z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych kuchni świata.

Polakom kuchnia włoska kojarzy się już nie tylko z pizzą ale także z risotto, znakomitymi makaronami i owocami morza, zapachem oregano, bazylii, pieprzu czy tymianku. Powszechne składniki dań to oliwki, pomidory, cebula i czosnek.



Antipasti, czyli przystawka

Słowo antipasti oznacza przystawkę, podawaną we Włoszech przed obowiązkowym daniem głównym. Włoskie przystawki różnią się od naszych - są dużo lżejsze, malutkie i raczej zaostrzają apetyt niż napełniają żołądek. Do tradycyjnych antipasti należą na przykład faszerowane papryczki i suszone pomidory w oliwie, cienkie plasterki wędlin z owocami, oliwki nadziewane różnymi pastami czy małe grzaneczki obłożone pastami lub po prostu pokrojonymi w kostkę pomidorami z czosnkiem i bazylią (bruschetta). Uzupełnienie szerokiej gamy przystawek stanowią chlebowe paluszki Grissini - doskonałe jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, past czy też jako przekąska w trakcie domowej imprezy lub wspólnego oglądania meczów ligi włoskiej.

fot. Lidl
fot. Lidl


Pasta, czyli danie główne


Wbrew pozorom i nazwie danie główne to nie tylko makarony, choć te są we Włoszech wspaniałe. Risotto to potrawa, która do Europy została przywieziona prawdopodobnie z Chile przez Marco Polo. Przyrządza się je ze specjalnych gatunków ryżu - Arborio lub Carnaroli, z obowiązkowym dodatkiem wina, masła i bulionu, w bardzo wielu wersjach smakowych. Cały sekret polega na długotrwałym mieszaniu i stopniowym dolewaniu płynów. Ryż w idealnie przyrządzonym risotto jest miękki, z twardym rdzeniem, a smak potrawy jest aksamitny i niezwykle delikatny. Niecierpliwi smakosze mogą zdecydować się na gotowe mieszanki do przyrządzenia risotto - nie wymagają one aż tyle czasu i uwagi w przygotowaniu.

Włosi to mistrzowie przyrządzania makaronu. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami, do jego produkcji wykorzystuje się semolinę - mąkę z twardej pszenicy durum, która zapewnia makaronowi sprężystość i sprawia, że się nie klei. Do ciasta można dodać różnego rodzaju składniki zmieniające jego kolor i aromat - pomidory, szpinak, łososia i inne. Oczywiście włoska pasta to nie sam makaron ale także towarzyszące mu dodatki - od najprostszych, w postaci aromatycznej oliwy (lub oleju z pestek winogron, z dodatkiem różnorodnych ziół) i parmezanu, po różnego rodzaju sosy. W Polsce najbardziej znany jest sos bolognese, warto jednak spróbować innych smaków. Na sklepowych półkach można znaleźć na przykład gotowe sosy pomidorowe z miękkim, niedojrzewającym serem ricotta, z otrzymywanym z owczego mleka dojrzewającym twardym lekko pikantnym, serem pecorino, z bakłażanem i serem lub z szynką, z różnorodnymi ziołami a nawet z wędzoną słoniną. Drugą dużą grupą sosów są te oparte na śmietanie z klasyczną carbonarą na czele.


fot. Lidl fot. Lidl fot. Lidl
fot. Lidl

Deser - włoska rozkosz dla podniebienia


Włosi kochają desery i słodycze. Warto więc zapoznać się z ich specjałami. Tiramisu, zabagnione i panna cotta już od jakiegoś czasu mają stałe miejsce również na naszych stołach. Na co dzień warto sięgnąć także po inne przysmaki. Tartufi, czyli praliny z orzechami laskowymi to włoski specjał z białej i deserowej czekolady, z delikatną masą orzechów laskowych z Piemontu, zagłębia czekolady
o światowej sławie. Idealne na wykwintne przyjęcia lub do indywidualnego doświadczania niezwykłego włoskiego smaku.

Doskonałe są także kruche ciastka z kremem ryżowym, z kawałkami czekolady lub z cukrem są wypiekane według tradycyjnej receptury, ze składników najwyższej jakości. Można podawać z herbatą lub mlekiem. Cantuccini to z kolei klasyczne włoskie ciasteczka przypominające w konsystencji sucharki, z dodatkiem suszonych owoców, orzechów, migdałów lub czekolady - idealne do zamaczania w winie, na zakończenie posiłku.


Oczywiście kuchnia włoska jest znacznie bogatsza i oferuje ogromną obfitość wrażeń dla podniebienia. Są one dostępne także u nas. Przy następnej wizycie w sklepie warto rozejrzeć się nie tylko w poszukiwaniu pizzy...



Katalog Konsumencki: zobacz i oceń produkty


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: antipasti, cantuccini, kuchnia włoska, kuchnia śródziemnomorska, kuchnie świata, pasta, risotto


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »