kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kuchnia włoska. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
2015/1/29 22:40:00

Polacy kochają włoską kuchnię. Cenimy ją nie tylko za makarony i pizzę, ale coraz częściej identyfikujemy np. z owocami morza, czy wybornymi stekami. Wielu z nas chce odtworzyć włoskie smaki we własnym domu. Oto przepis na jedno z najbardziej znanych dań włoskich - spaghetti z pulpecikami.

fot. Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowymSpaghetti z pulpecikami charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.

Składniki:
* Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
* Listki bazylii
Pulpety:
* Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
* Parmezan – ok. 2 łyżki
* Czosnek – 2 ząbki
* Jajko – 2 szt.
* Bułka tarta – 3 łyżki
* Oregano, sól, pieprz
Sos:
* Cebula – 1 szt.
* Czosnek – 3 ząbki
* Oliwa – 1 łyżka
* Przecier pomidorowy – 700 g
* Cukier – szczypta
* Oregano, sól, pieprz
* Mleko – 100 ml

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano .
4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na około 30 minut.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, kuchnia włoska, makaron, spaghetti


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »