kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Spaghetti w roli głównej
2014/11/9 20:20:00

To jeden z typów makaronu bardzo lubianych na Starym Kontynencie. Trzeba pamiętać, że to również nazwa dania, które bardzo lubimy. Bolognese, napoli i carbonara – to podstawowe potrawy, które określa się mianem spaghetti. Oto przepisy na klasykę w najlepszym wydaniu.

Do tego typu dań można użyć wielu rożnych makaronowych kształtów, jednak najbardziej popularnym jest długa nitka. Poniżej prezentujemy 3 podstawowe przepisy na pyszne spaghetti.

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese podajemy z sosem bolońskim. Jest to mięsny sos, który swój smak zawdzięcza m.in. długiemu gotowaniu.

Czas przygotowania: ok. 3 godzin
Porcja dla 4 osób
fot. Spaghetti Bolognese

Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe – 500 g
Bulion mięsny – 2 szklanki
Cebula – 2 szt.
Marchew – 1 szt.
Seler naciowy – 1 szt.
Przecier pomidorowy – 2 łyżki
Śmietanka – 1/2 szklanki
Czerwone półwytrawne wino – 2 szklanki
Oliwa
Oregano
Sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Cebulę, marchew oraz seler drobno siekamy i podsmażamy na oliwie.
Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Do mięsa dolewamy wino i mieszając czekamy, aż wyparuje.
Dodajemy przecier pomidorowy, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.
Dodajemy bulion. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy według uznania i podajemy z makaronem.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia, kuchnia włoska, makaron, spaghetti


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »