kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kopytka po włosku czyli gnocchi
2015/11/6 20:50:00

Miłośnikom kuchni włoskiej tego dnia nie trzeba przedstawiać. Kochają je również wielbiciele kuchni polskiej. Gnocchi czyli kopytka. Można je podawać z rozmaitymi sosami. Przedstawiamy przepis na włoskie gnocchi z pomidorami.

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

WŁOSKIE KOPYTKA ZIEMNIACZANE Z POMIDORAMI (GNOCCHI)

  • Czas przygotowania: 3 godziny
  • Poziom trudności: średni

Składniki:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 ubite jajka
  • 150 gr zwykłej mąki, plus szczypta do posypania
  • 500 gr gorącego sosu pomidorowego
  • parmezan i oregano do posypania przed podaniem
Sposób przygotowania:

Włożyć ziemniaki do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odsączyć, zmniejszyć ogień, ponownie umieścić w garnku pozostawić przez minutę na małym ogniu, aby usunąć wilgoć.

Lekko ostudzić, następnie obrać i rozgnieść na purée w dużej misce. Dodać gałkę muszkatołową, jajka i łyżeczkę soli, a następnie przesianą mąkę. Dłońmi delikatnie wymieszać na miękkie ciasto, dodając nieco więcej mąki, gdyby ciasto było zbyt lepkie. Ważne by nie wyrabiać ciasta zbyt mocno, bo kopytka będą twarde. Wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę i oprószyć dłonie mąką. Oddzielić fragment ciasta i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ostrym nożem pociąć na paski szerokości 2 cm, a potem pokroić paski na kawałki o długości 2 cm. Ułożyć kopytka na posypanej mąką tacy. Tak samo postąpić z resztą ciasta. Przykryć kopytka ściereczką i odstawić na 2–3 godziny. Gotować kopytka w 2 porcjach, wkładając je do dużego rondla wrzącej osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię (30–60 sekund), wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z gorącym sosem na głębokiej patelni. Podawać od razu z parmezanem i oregano.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: gnocchi, kopytka, kuchnia włoska


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »