kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kuchnia niemiecka po sąsiedzku
2011/6/9 18:30:00

Kuchnia niemiecka jest różnorodna i pełna ciekawych smaków - zapewniali gospodarze i goście spotkania w MAKRO Centrum Rozwoju Firm, stanowiącego część polsko-niemieckiego festiwalu nowoczesnego sąsiedztwa „Sąsiedzi – Nachbarn 2.0”.

Na spotkanie przybyli przedstawiciele Ambasady Niemiec, dziennikarze oraz czołowi blogerzy kulinarni, a także osobistości znane z zamiłowania do gotowania i dobrej kuchni – Grażyna Wolszczak, Monika Mrozowska oraz Artur Barciś.

Pierwszą część spotkania stanowił panel dyskusyjny na temat kuchni niemieckiej i jej różnorodności w zależności od regionu. Wśród rozmówców znaleźli się: Piotr Adamczewski z „Polityki”, Anna Wrońska – redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”, Artur Barciś oraz znani szefowie kuchni – Kurt Scheller i Grzegorz Kazubski. Paneliści podzielili się ze słuchaczami nie tylko swoją wiedzą, ale również osobistymi doświadczeniami i anegdotami związanymi z kuchnią niemiecką.

fot. MAKRO


- Cieszymy się, że podczas festiwalu możemy choć odrobinę rozwiać niektóre ze stereotypów dotyczących kuchni niemieckiej. Pokazujemy naszym gościom, że kuchnia niemiecka różni się w zależności od regionu, a na jej ukształtowanie miały też wpływ różne kultury. Każda kuchnia może być fascynująca, jeśli podejmiemy wysiłek odkrycia tego, co w niej najlepsze – powiedział Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO Cash & Carry.

Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne prowadzone przez Grzegorza Kazubskiego i Kurta Schellera. Motywem przewodnim były szparagi.

- Niemcy uwielbiają szparagi i są ich największym producentem w Europie. Co ciekawe jedzą ich tyle, że importują je również z Polski – powiedział Piotr Adamczewski, znany felietonista tygodnika „Polityka”, autor i współautor wielu książek o tematyce kulinarnej. Pod okiem szefów kuchni goście przygotowali dwa dania: krem z białych i zielonych szparagów oraz szparagowy tort.

fot. MAKRO



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Kuchnia niemiecka, gotowanie, szparagi


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»