kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Suszone skarby lata
2010/12/11 14:20:00

Przed świętami Bożego Narodzenia w sklepach i na straganach pojawiają się suszone jabłka i gruszki. Zazwyczaj są dla nas tylko surowcem na wigilijny kompot, warto jednak docenić te owoce i znaleźć dla nich także inne zastosowanie. Podobnie jak śliwki zawierają one duże ilości błonnika i pektyn, regulują więc pracę przewodu pokarmowego, usuwają zbędne produkty przemiany materii, obniżają poziom cholesterolu i (zwłaszcza gruszki) dzięki obecności polifenolów wykazują działanie przeciwnowotworowe. Są powszechnie dostępne i łatwo przygotować je samemu – trzeba tylko usunąć ze świeżych owoców gniazda nasienne, następnie cienko pokroić i ususzyć np. w piekarniku. Otrzymamy w ten sposób pyszne i zdrowe chipsy, które śmiało mogą konkurować z tak lubianymi przez nasze dzieci tradycyjnymi chipsami ziemniaczanymi.

Wśród dostępnych w naszych sklepach owoców suszonych są także te bardziej egzotyczne: ananasy, daktyle i figi.

Ananasy polecane są głównie osobom walczącym z nadwagą, ale pomagają także w leczeniu zakażeń dróg moczowych, zapalenia zatok, łagodzą bóle i wykazują działanie przeciwzakrzepowe.

Daktyle nazywane są czasem „naturalną aspiryną”, zawierają bowiem działające przeciwzakrzepowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie salicylany. Powinni je spożywać chorzy mający problemy z układem sercowo – naczyniowym, ale także – podobnie jak inne suszone owoce – wszyscy cierpiący na zaparcia, są bowiem naturalnym środkiem przeczyszczającym.

Figi to owoce wzmacniające serce i naczynia krwionośne, pomagające w leczeniu anemii i astmy, a także łagodzące kaszel i ból gardła.

Suszone owoce południowe stosowane są najczęściej jako dodatek do ciast i deserów, ale można nimi także zastąpić ciastka czy cukierki – są równie słodkie i smaczne, a znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ananas, daktyle, figi, gruszki, jabłka, morele, owoce, rodzynki, suzone owoce, śliwki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »