kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Suszone skarby lata
2010/12/11 14:20:00

Zimą, kiedy w sklepach i na straganach królują cytrusy i późne odmiany jabłek, warto urozmaicić sobie dietę sięgając po suszone owoce. Mogą one być pyszną i zdrową przekąską do podjadania przed telewizorem, dodatkiem do ciast, deserów, pieczonych mięs, słodkich sałatek i płatków śniadaniowych. W procesie suszenia tracą wprawdzie dużą część witamin, ale pozostaje w nich mnóstwo minerałów: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Można podawać je zarówno małym dzieciom (od drugiego roku życia), jak i osobom starszym – wyjątkiem są tu tylko suszone gruszki, których nie powinny jeść chorzy na wrzody żołądka.


Najpopularniejsze suszone owoce to oczywiście winogrona czyli po prostu rodzynki. Są tanie i powszechnie dostępne, dlatego goszczą w naszych kuchniach już od wielu lat. Dodawane są zazwyczaj do ciast (serników, keksów, makowców), deserów, farszów (zwłaszcza do drobiu) i sałatek, a amatorzy domowych trunków używają ich do produkcji wyśmienitych win deserowych.

Każdy, kto boryka się z nadwagą i problemami trawiennymi, powinien codziennie zjeść kilka suszonych śliwek (ale nie więcej niż 4-5 sztuk: są bardzo kaloryczne!). Owoce te zawierają duże ilości błonnika, są więc naturalnym środkiem przeczyszczającym. Zawarte w nich pektyny pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości i zapobiegając atakom „wilczego głodu”. Suszone śliwki polecane są także osobom mającym zbyt wysokie ciśnienie i zażywającym leki odwadniające.

Suszone morele to owoce polecane szczególni paniom: zawierają duże ilości beta - karotenu (odpowiedzialnego za piękną skórę) i boru (utrzymującego odpowiedni poziom estrogenów, co jest szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy). Beta – karoten ma również dobroczynny wpływa na wzrok, potencję, układ odpornościowy i naczynia wieńcowe. Suszone morele zwierają także spore ilości potasu, żelaza i wapnia, pomagają więc w leczeniu nadciśnienia, anemii, obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko występowania chorób nowotworowych. Podobne działanie jak morele mają także suszone brzoskwinie.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ananas, daktyle, figi, gruszki, jabłka, morele, owoce, rodzynki, suzone owoce, śliwki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »