Bakłażan - To warzywo to kulinarna ciekawostka. Bakłażany nazywano dawniej w Polsce bałarzanami lub z francuskiego oberżynami. Znana jest także nazwa - gruszka miłosna, a w Bułgarii mówi się na nie "patładżani" lub "sini domati", czyli niebieskie pomidory.
W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną!
Jedną z wielu zalet bakłażana jest jego niskokaloryczność, na 100 g zawiera około 17 kalorii. Warzywo to jest cennym źródłem beta-karotenu, witaminy B1, B2, B3 i C oraz takich składników mineralnych jak miedź, żelazo, magnez. Bakłażan zawiera spore ilości błonnika.
Grillowane bakłażany stanowią doskonały składnik wszelkich sałatek i dań duszonych. Są niezwykle popularne i lubiane w krajach basenu Morza Śródziemnego. Szczególnie cenią je Grecy i Włosi, przyrządzają je do baraniny i tłustych potraw mięsnych.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »