kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Cukinia i bakłażan - grecka kuchnia na zdrowie
2007/2/6 0:10:00

Kuchnia grecka zdaniem smakoszy zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co nadaje jej tak oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn, ziół i owoców. Po drugie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.

Bakłażany i cukinie są doskonałe do przygotowania potraw o charakterze śródziemnomorskim. Można je traktować jako wyjątkową sałatkę i dodać do nich odrobinę czosnku i oliwy, można je też podać jako sytą przystawkę do steków lub nóżek z kurczaka...Wyśmienite również do coraz bardziej popularnych w Polsce potraw kuchni włoskiej, a w szczególności wykwintnych makaronów: warzywno - mięsnych spaghetti, wyszukanych w smaku penne, oraz impresji kulinarnych z makaronem typu fusilli i farfalle. Wszystkim potrawom dodadzą wspaniałego aromatu oraz sprawią, że na Twoim stole pojawi się promyk greckiego słońca.

Warto dodać, że kuchnia pochodząca z obszaru basenu morza śródziemnego jest obecnie uznawana za najzdrowszą dietę świata.

Cukinia - roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych pochodząca z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminę B1, B2, PP, i C. Wpływa dodatnio na procesy trawienia, odkwasza organizm. Stanowi idealną przekąskę lub dodatek do niecodziennego obiadu lub kolacji. Warzywna delicja dla prawdziwych smakoszy...

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bakłażan, błonnik, cukinia, dieta śródziemnomorska, kuchnia grecka


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »