Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.
Tradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie w wielu miejscach na całym świecie natrafiają na szczątki skorupiaków, co świadczy, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa. Owoce morza mają wysoką wartość odżywczą i są doskonałym, zdrowym, dietetycznym pożywieniem.
Morskie mięczaki i skorupiaki są dobrym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też sporo witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kobalaminy (wit. PP i B 12). Witamina B 12 jest chyba jedyną witaminą, która może być magazynowana w organizmie „na zapas” i wykorzystywana później. Odgrywa ona m.in. ważną rolę w procesie tworzenia krwi. Owoce morza są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu i dobrym źródłem selenu oraz fluoru. Ponadto zawierają umiarkowane ilości żelaza, cynku i magnezu. Ilość zawartego w nich żelaza stanowi około 30-50% ilości żelaza znajdującego się w mięsie czerwonym. Skorupiaki i mięczaki są też dobrym źródłem wapnia, a ostrygi - najbogatszym w diecie naturalnym źródłem cynku, dzięki czemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.
Ośmiornice i kalmary Ośmiornice i kalmary są bardzo popularne w Grecji i Hiszpanii. Można je zazwyczaj kupić już oczyszczone, często pokrojone w kawałki, a kalmary w pierścienie. Ośmiornice, z wyjątkiem bardzo małych, musimy przed gotowaniem zbić mocno tłuczkiem, aby były miękkie. Można przyrządzać z nich zupy lub sałatki. Kalmary smaży się na oleju, piecze na ruszcie, zapieka w cieście lub dusi. Mięso kałamarnic jest delikatne i smaczne. Bardzo ważny jest czas gotowania – przekroczenie czasu ok. 2 – 5 minut powoduje nieodwracalną gumowatość kalmarów.
Małże św. Jakuba (przegrzebki) Przegrzebki wśród owoców morza są jak polędwica wołowa wśród mięs - zawsze skazane na sukces. Przegrzebki mają mięso zwarte i jednolite. W konsystencji - jedwabiste, delikatne i słodko pachną morzem. Mieszkają w pięknej muszli, która ma kształt małego walca ozdobionego koralowym ogonkiem.
Belona pospolita (Belone belone) To gatunek morskiej ryby belonokształtnej z rodziny belonowatych. Poławiana dla wyjątkowo smacznego mięsa. Występowanie ryb: wody pelagiale wschodniego Oceanu Atlantyckiego i mórz przyległych.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »