kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Światowy Dzień Makaronu
2013/10/25 1:30:00

Kochasz jeść makaron? Dziś masz swoje święto. 25 października obchodzimy bowiem Światowy Dzień Makaronu. Polacy z każdym rokiem spożywają go więcej, zastępując nim ziemniaki i ryż. Obecnie zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, co oznacza, że na osobę przypada około 4 kg tego produktu.

Na całym świecie święto znane jako World Pasa Day. Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg.

Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami, a wymyślne pierożki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron. Sprzedaż makaronu w Polsce z roku na rok rośnie. Polacy chętnie zastępują nim popularne ziemniaki i ryż. Dzieje się tak ponieważ z zachodu stale napływają do nas nowe trendy kulinarne.

fot. międzybrodzki makaron zupa grzybowa

Z powyższych informacji wynika, że Polacy coraz bardziej kochają bogaty świat makaronu, warto zatem 25 października dołączyć do ludzi z całego świata i…świętować ten dzień makaronową ucztą!


Czy wiesz że…


  • stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii
  • makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza
  • w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.
  • Al dente - oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
  • najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka
  • istnieje ponad 600 kształtów makaronu


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: makaron, sos, zupa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »