kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Przyprawy Dalekiego Wschodu na kuchennym stole
2011/8/29 2:30:00

Kuchnia azjatycka jest tak bogata w składniki, smaki, aromaty i przyprawy, jak wielki jest azjatycki kontynent. Choćby pobieżne zapoznanie się z jej bogactwem to prawdziwa proponuje transkontynentalna podróż kulinarna.

Trudno mówić o wspólnych cechach kuchni azjatyckiej - bogactwo przypraw, smaków, aromatów i tekstur jest tu ogromne. Jest jednak kilka „znaków rozpoznawczych" kuchni z tej części świata, które - dostępne i w naszych sklepach - pozwalają z prostych składników wyczarować danie chińskie, tajskie czy indyjskie.

Sosy i przyprawy

Sosy to nieodzowny składnik azjatyckich potraw. Niezwykle różnorodne w smaku - od łagodnych owocowych po bardzo pikantne - mają zastosowanie jako dodatki do przystawek, zup i dań głównych. Czasem właśnie odpowiednio skomponowany sos mówi nam czy danie pochodzi z Indii czy z Tajlandii - pozostałe produkty mogą być niemal identyczne. Obecnie w Polsce mamy już ogromny wybór - od „klasyki" w postaci słodko kwaśnych czy słodko pikantnych sosów towarzyszących kuchni wietnamskiej, poprzez różnorodne sosy curry aż po owocowe smaki takie jak mango i niezwykle ostre sosy chili. To uniwersalny dodatek. Stanowią idealne uzupełnienie potraw z grilla, przekąsek i chipsów. Wyśmienite również do dań z ryżem i makaronem.

Oczywiście, mówiąc o sosach nie można pominąć „króla" azjatyckich przypraw - sosu sojowego. W różnych częściach Azji on przyjmuje zróżnicowaną recepturę i smak - w Japonii jest słony, zaś
w Indonezji -słodki. Występuje także w odianie sojowo-grzybowej. Niezależnie od smaku, sosy są wyśmienite do zup, sosów, mięsa i ryb - nie tylko azjatyckich. Inne „sztandarowe" przyprawy w płynie to tajski sos rybny czy sos ostrygowy znany w wielu odmianach azjatyckiej kuchni. Wszystkie można spotkać napółkach wielu polskich sklepów.

Oczywiście azjatycka kuchnia to nie tylko przyprawy w płynie. Właśnie stąd pochodzą wszelkiego rodzaju „korzenie", które tak mocno wrosły już i w europejskie smaki. Kurkuma, cynamon, anyż gwiazdkowy, goździki, kmin rzymski, imbir, gałka muszkatołowa, gorczyca czy kolendra - łączone w zupełnie inny sposób niż w „naszej"kuchni odkywają ogromne bogactwo aromatów i smaków. Nie wolno też zapomnieć o pikantnych dodatkach - chili, różnych rodzajach pieprzu i papryki.

Tłuszcze - nośniki smaku

Azjatycka kuchnia z małymi wyjątkami opiera się przede wszystkim na tłuszczach roślinnych. Olej arachidowy, palmowy czy sezamowy służą nie tylko do „natłuszczenia" podczas obróbki cieplnej ale - ze względu na charakterystyczne smaki mogą też przyprawiać danie. Szczególnie interesujący jest olej sezamowy - delikatny ale wyraźny smak powoduje, że jest on chętnie używany do dań zarówno słodkich jak i słonych. Warto też wspomnieć o tłuszczu zwierzęcym wykorzystywanym w kuchni indyjskiej - glee czyli klarowane masło jest używane do bardzo wielu potraw, nadając im charakterystyczny orzechowy smak i dodając delikatności.

Kuchnia azjatycka oferuje nam bardzoe wiele. I choć część składników można kupić wyłącznie w specjalistycznych sklepach, to przyprawy znajdują się na półkach większości większych placówek handlowych. Warto po nie sięgnąć, by z „codziennych" składników wyczarować egzotyczne dania.



fot. abcdz2000 / sxc.hu




()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia azjatycka, kuchnia chińska, kuchnia indyjska, kuchnia tajska, przyprawy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »