kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Menu w czasie przeziębienia
2015/10/10 19:50:00

Wraz z październikiem przyszło ochłodzenie i pogorszenie pogody. Te zmiany nie wpływają na nas korzystnie - częściej się przeziębiamy i mamy gorsze samopoczucie. Czy istnieje sposób na uniknięcie jesiennych problemów ze zdrowiem? Można spróbować w naturalny sposób o wzmocnić odporność naszego organizmu, decydując się na zmianę menu w tym czasie.

Nie od dziś wiadomo, że gorące posiłki działają pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Leczniczy rosół babci zna chyba każdy z nas. Nie jest to jednak jedyna potrawa, jaka może nam pomóc. Należy pamiętać, że aby organizm stał się bardziej odporny na przeziębienie czy grypę, powinno się swoją codzienną dietę wzbogacić w składniki pobudzające układ immunologiczny.

Pokarmami, które mają działanie przeciwzapalne, są kurkuma, zielona herbata i czosnek. Wszystkie mają działanie bakteriobójcze i spowalniają rozmnażanie się wirusów. Dzięki dużej zawartości allicyny – naturalnego antybiotyku – szczególnie silne działanie ma czosnek.

Jedną z zasad diety rozgrzewającej jest ciepłe śniadanie. Sycące danie, jak na przykład zupa czy kasza, doda sił i sprawi, że będziemy gotowi na jesienne chłody. – Potrawy z kasz, np. bardzo zdrowej kaszy jaglanej, nie muszą być nudne. Polecam przygotować takie danie na patelni, w wersji na słono, z dodatkiem papryki i sosu sojowego, najlepiej takiego z obniżoną zawartością soli – radzi Monika Rucińska, Brand Manager marek TABASCO i Kikkoman.

W chłodne dni chętnie pijemy gorące napoje. Zamiast czarnej herbaty lub kawy, lepiej zdecydować się na herbaty ziołowe i dodać cynamon, miód lub imbir. Unikajmy natomiast dodawania cytryny, gdyż cytrusy mają właściwości chłodzące.

Według powszechnej opinii, kuchnia śródziemnomorska i azjatycka serwują dania, które najlepiej mogą ochronić organizm przed przeziębieniem. Trudno się z tym nie zgodzić. Witaminy, żelazo i kwasy omega 3 i 6 zawarte w tych potrawach są budulcami hormonów przeciwzapalnych, wzmacniających pracę układu immunologicznego.

Dzięki odpowiedniemu doborowi jedzenia na jesienne posiłki, wzmocnimy odporność i uchronimy się od infekcji. Pamiętajmy, że na najbardziej wartościowe produkty lecznicze nie trzeba recepty, tylko przemyślanej listy zakupów.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: czosnek, dieta, odporność, przeziębienie, przyprawy


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»