kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Prosty przepis na sushi. Uramaki roll
2014/12/3 19:30:00

Sushi to najbardziej rozpoznawalna japońska potrawa na świecie. Przygotowanie tej zdrowej przekąski wymaga nieco precyzji i staranności, a przy tym zastosowania najwyższej jakości składników. Uramaki roll to prosty sposób na sushi, które z powodzeniem zrobimy w domowym zaciszu.

Uramaki roll to przepis, w którym to dodatki owinięte są algami, natomiast ryż stanowi warstwę zewnętrzną. Skropienie kawałków sushi glassą sojową nada tej potrawie wyjątkowego smaku i prawdziwie azjatyckiego charakteru.

fot. Index Food

Składniki dla 2 osób (2 uramaki)

100 g świeżego łososia
2 łyżki serka kremowego z chrzanem
świeży ogórek
150 g ugotowanego ryżu na sushi
2 płatów liści nori
Glassa Sojowa Ponti 240g

Przygotowanie:

Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz trzykrotnie, zalej wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później natomiast przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.
Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.

Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kuchnia japońska, sushi, uramaki roll


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »