Owoce morza, trufle, szampan, wino i herbata a także potrawy kuchni japońskiej i śródziemnomorskiej znalazły się na szczycie „Piramidy Dobrego Smaku Polaków” - wynika z raportu przeprowadzonego na zlecenie marki Lipton.
Dokładnie 44,6 proc. respondentów wskazało owoce morza jako produkt kojarzący się z dobrym smakiem. Pozostałe najczęściej wybierane produkty to trufle (41 proc.) oraz wysokiej jakości wino, herbata i szampan (36,3 proc.).
Kolejne miejsca w piramidzie przypadły sushi (28,4 proc.) oraz śródziemnomorskim specjałom - oliwkom, oliwie i suszonym pomidorom (25,7 proc.).
Niezależnie od płci, smakowe gusta Polaków kształtują się podobnie. Kilkuprocentowa różnica występuje jedynie w przypadku ekskluzywnych napojów (wino, herbata, szampan). Tę odpowiedź wskazało 39,6 proc. mężczyzn oraz 33,3 proc. kobiet.
Raport „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków” wykonany na zlecenie marki Lipton, pokazuje, w jaki sposób Polacy definiują ekskluzywny smak w odniesieniu do produktów, osób oraz zawodów.
„Prawdopodobnie nie wszyscy respondenci mieli do tej pory możliwość spróbowania wskazanych przez siebie potraw. Możemy przypuszczać, że wybierając odpowiedź kierowali się powszechną, dobrą opinią o danym produkcie. Dla nas, jako producenta wysokogatunkowych herbat, jest to ważne potwierdzenie, jak bardzo przekonanie o dobrej jakości produktu wpływa na decyzje potencjalnych konsumentów.” - komentuje Maja Medowska, koordynator projektu marki Lipton.
Badanie przeprowadził PBS DGA w dniach 06-09.08.2010 na reprezentatywnej, losowej próbie n=1067 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Dane nie sumują się do 100, gdyż ankietowani mogli wskazać więcej niż jedną odpowiedź.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »