kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kuchnia Południa - menu na każdą porę dnia
2009/6/28 18:50:00

Pełna różnorodności, aromatycznych przypraw, świeżych ziół i warzyw kuchnia śródziemnomorska zachwyca, sprawia przyjemność w przyrządzaniu i jest - co bardzo ważne - zdrowa. Wykwintny smak jej potraw pozwala odkryć to, co najlepsze w jedzeniu...

Kuchnia Morza Śródziemnego swoje powodzenie zawdzięcza wyszukanemu smakowi i estetycznemu stylowi podawania potraw. Jej zaletą jest znakomite dopasowanie dań do każdej pory dnia: do śniadania, lunchu i obiadokolacji. Przede wszystkim kuchnia śródziemnomorska to wielka ilość ukrytych w świeżych warzywach i ziołach witamin. Zdrowe, nietłuste potrawy z morskich ryb oraz owoców morza są wykwintnymi specjalnościami, łączącymi wyszukany smak z właściwościami prozdrowotnymi. W zależności od pory dnia kuchnia Południa pozwala zjeść sycący i lekki posiłek, po którym organizm nabiera sił na cały dzień.

Na początek przystawki

Sycącą i pełną smaku przekąską, którą rozpoczniemy poranny posiłek jest bruschetta. Chrupiąca grzanka posmarowana aromatyczną oliwą, posypana bazylią może być podawana dodatkowo z cienko krojoną, lekko słoną, szynką parmeńską i serem grana padano (Bruschetta con Prosciutto Crudo e Grana) lub musem z bakłażanów (Bruschetta con Melanzane). Smaczną propozycją jest także Panzerotti con Mozzarella e Pomodori Secchi, czyli zasmażany w cieście ser mozzarella z suszonymi pomidorami.

W porze lunchu

Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim kompozycja kolorowych, warzywnych sałatek. W Polsce największą popularnością cieszy się zwłaszcza sałatka grecka - świeże liście sałaty porwane na drobne kawałki w połączeniu z serem feta, krążkami cebuli, pomidorami, ogórkiem i koniecznie oliwkami, zmieszana z dodatkiem oliwy z oliwek oraz sosu winegret, swoją lekkością będzie ciekawą, pełną witamin przystawką do lunchu. W kuchni południa ważne miejsca zajmują zupy. Warty spróbowania jest gęsty krem szpinakowy (Crema di Spinaci) lub zupa rybna (Sopa de Pescado).

Popołudniowa uczta

W krajach śródziemnomorskich prym wiodą makarony (Pastas). Makarony typu penne, spaghetti czy tagiatelle zaspokoją każdy głód, jednocześnie gwarantując przyjemne doznania smakowe. Warte spróbowania jest Spaghetti Mediterania, podawane z ostrą papryką, czosnkiem oraz koktajlowymi pomidorkami. Z kolei charakterystyczny, wstążkowy makaron tagliatelle może być serwowany między innymi z sosem śmietanowym, gorgonzolą, pieczarkami i orzechami włoskimi. Inną propozycją są cienkie rurki Penne Afumicatte z wędzonym łososiem. „Kuchnia śródziemnomorska to także cała gama dań opartych na owocach morza" - mówi Damiano Serra, szef kuchni wrocławskiej restauracji Il Gusto. „Smażone kalmary, krewetki królewskie, małże w skorupkach to propozycje dla zwolenników bardziej wykwintnych i wyszukanych potraw. Tajemnicą ich smaku jest nie tylko specjalnie dobrane do owoców morza białe wino, ale również odpowiednie przyprawy" - dodaje.

Źródło: restauracja Il Gusto


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta śródziemnomorska, kuchnia śródziemnomorska, makarony, owoce morza, sałatki


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »