kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dyniowe szaleństwo z Halloween w tle
2010/10/31 1:10:00

Dynia odegrała w naszym życiu wiele niezapomnianych ról. Z wczesnego dzieciństwa pamiętamy Dobrą Wróżkę, która wyczarowała Kopciuszkowi dyniową karocę. Później witaliśmy listopad rzeźbiąc dyniowe głowy złowrogo spoglądające na nas w noc Halloween. Dzisiaj dynia odkrywa przed nami jeszcze więcej tajemnic. Zaprośmy ją do kuchni i razem wyczarujmy niesamowite jesienne przysmaki!

Mity indiańskiego pochodzenia

Mało kto przypuszczałby, że historia dyni rozpoczęła się już 7 tys. lat p.n.e. Archeolodzy ustalili, że dawni Indianie zamieszkujący tereny obecnego Peru i Meksyku, jako pierwsi rozpoczęli jej hodowlę i używali w życiu codziennym jej łupin, pestek, kwiatów, a także miąższu. Do czarów dynię zaczęli wykorzystywać Meksykanie. Według legendy jednego z południowoamerykańskich plemion nasiona kukurydzy, fasoli, dyni i słonecznika powstały z ciał czterech bogów. Do Europy dynia dotarła po odkryciu Ameryki przez Kolumba, jednak dopiero w XVII wieku zaczęto ją uprawiać na większą skalę. Historii na temat pochodzenia dyni jest wiele i trudno ocenić, ile jest w nich prawdy. Jednak rzeczywistość jest niemniej ciekawa, bo dynia to…

…kuchenna rekordzistka

Dynia to niezwykle medialny owoc. Niemal każdego roku pasjonaci jej hodowli próbują pobić rekord Guinessa w rozmiarze i wadze dyni. Ten rok nie różnił się pod tym względem od innych. Najpierw 9 października 2010 hodowca z USA pobił rekord świata zgłaszając do konkursu dynię o wadzę bagatela 821 kilogramów! Zaledwie po dwóch dniach ogłoszono natomiast nową rekordzistkę Polski – dorodną dynię ważącą 514 kg.

Duchy zamknięte w dyni

fot. KnorrWydrążona dynia to najbardziej znany symbol święta Halloween. Znamy ją wszyscy z amerykańskich filmów, jednak należy pamiętać, że zwyczaj ustawiania dyń, zwanych „Jack-o-latern” pochodzi z Irlandii, a Noc Czarów, znana pod nazwą Halloween to średniowieczna tradycja celtycka. W wigilię święta Wszystkich Świętych duchy zmarłych odbywały wędrówki po ziemi, płacąc za swoje grzechy. Nazwa „Jack-o-latern” wywodzi się z legendy o pijaku Jacku, który po śmierci trafił do piekła. Okazało się, że Jack nie dał sobie rady z przystosowaniem do życia w piekle i został skazany na tułaczkę po ziemi. Od szatana otrzymał kawałek palącego węgla, który włożył do niedojedzonej rzepy. Z taką latarenką rozpoczął swoją wieczną wędrówkę. Kiedy zwyczaj ten dotarł do Stanów Zjednoczonych rzepa została zastąpiona dynią. Zwyczaj palenia latarni z dyni w noc duchów i upiorów ma za zadanie trzymanie złych mocy z dala od nas.

Dużo wdzięku, mało kalorii

Brzuchate dynie należą do niskokalorycznych. 100 gramów owocu dostarcza 28 kilokalorii. Dynia bogata jest w beta karoten – prowitaminę A oraz witaminy B1, B2, PP i C. Zawiera również solidną dawkę potasu i cynku. Nie należy zapominać o jej pestkach. Są one bogate w olej zawierający dużo dobrych tłuszczy oraz specyficzny fitosterol o nazwie cucurbitasterol, sole mineralne i błonnik. W przeszłości dynia zwyczajna była dla Indian zarówno pokarmem, jak i afrodyzjakiem.

Pyszna kulinarna baza

Dynia jest świetnym kompanem w kuchni. Na jej bazie można przygotować pyszną aromatyczną zupę krem. Ta propozycja rozgrzeje największych zmarzluchów nawet w najbardziej deszczowe, jesienne dni. Zastosowanie dyni w kuchni może dotyczyć nie tylko jej pysznego miąższu, ale również… łupiny. Może ona pełnić rolę naczynia do serwowania dania. A w środku same pyszności… Z dyni można przyrządzać także potrawy egzotyczne, doskonale komponuje się ona zarówno ze smakami azjatyckimi jak też arabskimi.



()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Halloween, dynia


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »