kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jesień - sezon na dynię
2013/10/31 1:00:00

Chociaż jesień w kuchni zwykle kojarzy nam się z grzybami, to nie można zapominać, że o tej porze roku warta uwagi jest także dynia. Dania z niej coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Dynia jest popularnym warzywem w krajach azjatyckich, ale Polacy, zaczynają powoli doceniać jej smak – wynika z raportu Foodpanda.pl – serwisu do zamawiania jedzenia w sieci.

Powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana. Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.

Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.

Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
Dynia (średniej wielkości)
4 duże ziemniaki
2 szklanki wody

Dodatkowo do wersji słodkiej:
2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
1 łyżka curry
Kawałek świeżo startego imbiru
1 łyżka ostrej papryki (chilli)
Śmietana

fot. foodpanda1

Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dynia, jesień, kuchnia, zupa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »