kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Dużo ryby - mało lodu
2016/12/7 12:50:00

Morskie ryby są dostępne w Polsce w formie mrożonych glazurowanych filetów, tusz lub kostki. Jednak w przypadku wielu produktów masa i objętość w trakcie obróbki cieplnej mogą zmniejszyć się nawet o połowę. Czy można coś zrobić, aby z trzech kawałków ryby przygotować obiad dla trzech osób a nie tylko dla jednej?


Glazura to nic innego, jak cienka warstwa lodu, zabezpieczająca ryby przed wysychaniem. Stanowi ona ochronę istotną dla zachowania walorów smakowych i odżywczych ryby. Spora część ryb ma jej jednak zbyt dużo - w sklepach możemy znaleźć produkty, w których zawartość glazury przekracza 30 proc. masy produktu. To częsty chwyt producentów pozwalający na sztuczne zwiększenie masy opakowania. Tymczasem wystarczająca zwartość glazury, by dobrze chronić ryby i utrzymać ich odpowiednią wilgotność to kilka procent - maksymalnie 10. Większa jej ilość nie tylko jest zbędna ale wręcz negatywnie wpływa na jakość ryb podczas obróbki cieplnej.

- Chcąc kupić dobry jakościowo produkt, studiujmy wnikliwie informacje na opakowaniu - radzi Anna Bolińska Specjalista ds. Kontroli Jakości firmy Abramczyk.

Kupując rybę z zawartością glazury nie większą niż 10 proc. będziemy mieli pewność, że płacimy za rybę a nie za lód, którym jest pokryta i, że glazura nie maskuje mankamentów samego produktu takich jak zbyt małe kawałki, za duża wilgotność czy uszkodzenia.

fot. Abramczyk


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ryby, ryby mrożone