kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Sezon na grilla. Jakie potrawy wybierają Polacy?
2015/4/29 21:15:08

Większość z nas lubi grillowane jedzenie. Majowy weekend to doskonała okazja, aby rozpocząć sezon na przyrządzanie potraw w ten sposób. Marka Mosso sprawdziła, jakie produkty najczęściej wybierają Polacy na grilla.

Oprócz gotowania i pieczenia, grillowanie to najzdrowszy sposób na przyrządzenie potraw. Nic więc dziwnego, że wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca nasze ogródki spowite są gęstym dymem. A zapach roznosi się na całą okolicę. Z danych marki Mosso wynika, że ponad połowa z nas na ruszt wrzuca ryby, głownie łososia, pstrąga i dorsza. Należą one bowiem do ryb wysokotłuszczowych, czyli paradoksalnie najbardziej zdrowych. To właśnie w tłuszczu rozpuszcza się najwięcej substancji, które także decydują o smaku i zapachu potrawy. Najsmaczniej, ale też najefektowniej prezentują się świeży ryby grillowane w całości. Sól morska, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła tj. natka pietruszki, koperek, rozmaryn, tymianek, odrobina oliwy lub masła oraz sok z cytryny to podstawowe przyprawy, które dopełnią smak owoców morza.

Oprócz ryb…

Ponad 60 proc. z nas grilluje także warzywa. Okazuje się, że nawet jako dodatek do ryb czy mięsa, częściej podajemy je w formie grillowanej niż świeżej. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia są grillowane ziemniaki. To właśnie one znalazły się na pierwszym miejscu, wśród najchętniej grillowanych warzyw. Z danych marki Mosso wynika, że wybiera je ponad 80 proc. Polaków. Najpopularniejsze są ziemniaki po prowansalsku, z dodatkiem masła, czosnku i ziół. Innymi, równie popularnymi warzywami z rusztu są cukinia i bakłażan. Aby dodać im smaku i aromatu możemy włożyć je wcześniej do marynaty na bazie czosnku, oliwy z oliwek, soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby warzywa miały bardziej intensywny smak dodatkowo możemy oprószyć je pieprzem kajeńskim. Ale w gronie chętnie grillowanych warzyw znalazły się także: papryka, cebula, pieczarki, pomidory i bataty.

Mięso na ruszt

Choć Polacy starają się wybrać nieco lżejsze potrawy, to i tak niezmiennie na ruszcie króluje tradycyjna kiełbasa. Wybiera ją ponad 80 proc. z nas. Ale powodzeniem cieszą się również karkówka, pierś z kurczaka lub indyka, szaszłyki mięsno-warzywne, skrzydełka z kurczaka, kaszanka, polędwica wołowa oraz żeberka.

Aż 90 proc. z nas przyznaje, że do grillowanych mięs dodaje sosy, które nie tylko dopełniają i podkreślają, ale także wyostrzają ich smak. Wśród nich najpopularniejszy jest ketchup pasujący zarówno do kiełbaski i karkówki, ale też do grillowanych ziemniaków czy batatów. Z badania marki Mosso wynika, że preferujemy także musztardę, chrzan i majonez. Ale oprócz nich stosujemy typowy sos barbecue, czosnkowy lub chrzanowy.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: grill, kiełbasa, kuchnia, mięso, ryby


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »