kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Domowy fast-food
2015/9/9 0:20:00

Drobne dietetyczne grzeszki zdarzają się każdemu. Czasem nabieramy ochoty na zjedzenie potężnego kebaba czy nuggetsów. Te potrawy możemy przygotować w domowym zaciszu, dobierając dodatki według własnego uznania, ograniczając przy tym nieco liczbę kalorii.

Domowy kebab z sosem czosnkowym

fot. TarsmakSkładniki:
- filet z kurczaka - 200g
- przyprawa do kebabu - 1 łyżka
- sałata - 4 liście
- pomidor - 1 szt.
- cebula czerwona - 1 szt.
- frytki do pieczenia w piekarniku - 1 garść
- olej - 1 łyżka
- bułka do kebabu - 2 szt.
- sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie:
Filety z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Przekrojoną bułkę wstawić do rozgrzanego piekarnika razem z frytkami, żeby się podpiekły (bułkę wyciągamy trochę szybciej). Ostudzonego fileta kroimy w paseczki, ponownie podsmażamy na patelni i umieszczamy razem z pokrojonymi warzywami i upieczonymi frytkami w bułce. Zawartość bułki polewamy obficie sosem czosnkowym Tarsmak.

Panierowane podudzia z kurczaka z sosem piri-piri

fot. TarsmakSkładniki:
- podudzia z kurczaka - 4 szt.
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- mąka - 2 łyżki
- jajko - 2 szt.
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
- olej
- sos piri-piri Tarsmak
Wykonanie:
Podudzia doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na parę godzin. Opanierować w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami w równych proporcjach. Tak przygotowane usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie (ok. 15 minut), aby mięso zdążyło dojść przy kości. Podawać z sosem piri-piri Tarsmak.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: fast food, kebab, kurczak, nuggetsy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »