kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Ruszt i patelnia w roli głównej
2015/6/2 11:20:00

Sezon grillowy sprzyja przyrządzaniu różnych mięs na ruszcie. Prócz kiełbasy i karkówki warto poeksperymentować z innymi połączeniami smaków. Oto dwa przepisy na oryginalne potrawy - grillowany filet z ziemniakami oraz szaszłyki z krewetkami.

Grillowany filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym

Składniki:
- filet z kurczaka - 4 szt. po ok. 120g
- pieczarki świeże - 10 średnich szt.
- cebula - 1 średnia szt.
- sól, pieprz do smaku
- świeży rozmaryn
- ziemniaki - 4 średnie szt.
- olej – 2 łyżki
- sos koperkowy „Tarsmak”

Wykonanie:
Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oleju i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec grillowania dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w półplasterki i małą gałązkę świeżego rozmarynu. Całość chwilkę przesmażyć, wymieszać, a następnie przykryć i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym. Ziemniaki pieczone: dokładnie umyte posmarować olejem i do piekarnika na ok. 1 godzinę – temp. 200st.C

Szaszłyki z krewetek i warzyw z sosem czosnkowym

Składniki:
- krewetki surowe „Black Tiger” - 16szt.
- papryka czerwona – 1szt.
- papryka zielona - 1szt.
- młoda cukinia - 1szt.
- olej - 4 łyżki
- papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- sos czosnkowy „Tarsmak”

Wykonanie:
Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: grill, krewetki, kuchnia, kurczak, patelnia, przepisy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »