kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Owoce morza. Jak przyrządzić we własnym domu?
2018/9/17 14:10:00



Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoli


fot. Mule w kremowym sosie z dynią i kiełkami fasoliCzas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Stopień trudności: łatwe danie
Składniki:
- mule świeże - 200 g
- Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
- mleko - 1 litr
- śmietana kremówka - 125 ml
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- cytryna - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- szalotka - 1 sztuka
- dynia - 700 g
- kiełki fasoli - 50 g
- rukola - 100 g
- margaryna - 2 łyżki
- żółty ser - 50 g
- ryż długoziarnisty - 250 g

Sposób przygotowania:
1. Posiekaj szalotkę i czosnek w bardzo drobną kostkę. Wrzuć na roztopioną w rondlu lub garnku z grubym dnem margarynę i smaż przez 3 minuty.
2. Zalej mlekiem, dodaj koncentrat pomidorowy i opakowanie Fix Knorr Spaghetti 4
sery z brokułami, by otrzymać gęsty, intensywnie serowy sos. Całość wymieszaj i zagotuj.
3. Do sosu wrzuć świeże mule i gotuj je przez około 5 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Zmniejsz ogień. Wlej wyciśnięty sok z cytryny i śmietanę, a na samym końcu dodaj starty na drobnej tarce ser żółty.
4. W międzyczasie obraną, pozbawioną nasion i pokrojoną w kawałki o boku ok. 4 cm dynię lekko posól i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż będzie miękka i lekko się zarumieni.
5. Na dużym talerzu ułóż dwie garści rukoli, a na niej dynię i kiełki fasoli. Ryż ugotuj na sypko, wyłóż na miseczkę i łyżką nałóż na niego porcję muli z kremowym, serowym sosem. Muszle, które się nie otworzyły, odrzuć.

Homar z pewnością będzie wymagał więcej pracy w trakcie jego przygotowywania, ale jeśli użyjemy Sosu sałatkowego czosnkowy Knorr z masłem, natką pietruszki i czosnkiem, nie będzie trzeba martwić się o właściwe doprawienie.

Strony: [1] [2] [3] [4] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: dieta, homar, krewetki, kuchnia, mule, owoce morza


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »