kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jakie potrawy świąteczne królują na polskich stołach?
2016/12/22 20:00:00

Karp wiecznie żywy


Z badań marki MOSSO wynika, że karp jest jedną z najchętniej wybieranych ryb – 86 proc. Na drugim miejscu uplasował się śledź – 73 proc., następnie łosoś – 32 proc., dorsz – 10 proc, pstrąg – 7 proc. oraz szczupak – 2 proc. Karp sprowadzany jest do Polski od XII wieku z hodowli czeskich. Okazuje się, że jest to dla nas wyjątkowa ryba. Inne zdanie mają o nim Amerykanie czy Włosi, którzy nierozumieją jak można jeść rybę, która żywi się larwami owadów, mięczakami i skorupiakami. Co ciekawe, Włosi podczas Wigilii serwują zupę z węgorza – brunatną i słoną, z wielkimi kawałkami tej ryby, która podobnie jak nasz karp odżywia się denną fauną. W niektórych polskich domach karpia jada się z zapożyczoną z Wielkanocy babką drożdżową z rodzynkami. Jest to nawiązanie do żydowskiej formy podania tej ryby. Żydzi spożywają ją na słodko z rodzynkami, karmelem i migdałami. Tradycyjnie podaje się go smażonego, pieczonego albo w galarecie.

Słodkie akcenty

fot. platiumed.plPrzysłowiową wisienką na torcie świątecznego jadłospisu są desery. Aż 77 proc. badanych deklaruje, że przygotowuje je samodzielnie, a tylko 23 proc. z nas kupuje gotowe ciasta w sklepach. Najchętniej wybierane to sernik – 82 proc., makowiec – 64 proc., stefanka – 19 proc., kolorowe ciastka pierniki, którymi dekorujemy również choinkę – 18 proc, piernik – 14 proc. oraz keks – 9 proc. Na amerykańskich stołach króluje „christmas pudding” z migdałów, daktyli, rodzynek, konfitury z wiśni, fig, skórki z pomarańczy, orzechów laskowych, pigwy, rumu, brandy, chałki, jajek oraz szczypty przyprawy do piernika. Uwagę gości przyciągnie także francuski „buche de noel” czy batoniki z białej czekolady z żurawiną.

Strony: [1] [2] [3]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Boże Narodzenie, kuchnia, potrawy świąteczne, Święta


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »