kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jakie potrawy świąteczne królują na polskich stołach?
2016/12/22 20:00:00

Każdego roku przed świętami Bożego Narodzenia szukamy zastanawiamy się, co zagości na naszych stołach w tym szczególnym okresie. Jakie są kulinarne zwyczaje Polaków na święta? Okazuje się, że aż 93 procent z nas postawi, jak co roku, na tradycyjną kuchnię i swojskie smaki – wynika z badań przeprowadzonych przez markę Mosso. Obowiązkowymi punktami wigilijnego menu będą: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami oraz ryby.


Boże Narodzenie to niewątpliwie najbardziej podniosłe polskie święto. Ozdobione pięknymi dekoracjami, bogato przystrojonymi choinkami i zapachem tradycyjnych polskich smaków, ciągle kojarzy się nam przede wszystkim z biesiadowaniem przy stole (41 proc.) i spotkaniem w rodzinnym gronie (29 proc.). Ale magię świąt odnajdujemy także w kupowaniu, pakowaniu i skrzętnym ukrywaniu prezentów (15 proc.). Zaskakujący jest natomiast fakt, że już co dziesiąta osoba nie wyobraża sobie świąt bez oglądania telewizji, a „Kevin sam w domu” to pozycja obowiązkowa w niemal co piątym domu. Losy małego McCallistera bawią Polaków niezmiennie już od ponad 10 lat. Co ciekawe, Boże Narodzenie to również „okazja” do rodzinnej kłótni, która w niektórych domach stała już świecką tradycją (5 proc.).

Smak tradycji

© Kasia Bialasiewicz - Fotolia.comW przeważającej większości polskich domów na wigilijnej wieczerzy co roku pojawia się dwanaście tych samych potraw. Barszcz czerwony z własnoręcznie lepionymi uszkami z nadzieniem grzybowym (82 proc.), pierogi z kapustą i grzybami (82 proc.), śledzie w oleju lub occie (82 proc.) oraz smażone ryby (82 proc.) to najbardziej znane i najchętniej wybierane wigilijne dania. Świąteczny barszcz jest staropolską polewką, którą jadał już Władysław Jagiełło. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i suszonymi grzybami. Inne chętnie wybierane wigilijne zupy to: kapusta z grzybami (73 proc.), grzybowa z uszkami (27 proc.) oraz rybna (6 proc.). Tradycyjne pierogi trafiły do nas z Blikiego Wschodu i nieprzerwanie od XIII wieku królują na polskich stołach. W wilię podawane są z kapustą i grzybami lub na słodko – z nadzieniem z maku, orzechów i rodzynek, polane sosem waniliowym (6 proc.). Alternatywą dla nich jest kutia (12 proc.), która jest tradycyjną potrawą kuchni litewskiej czy białoruskiej. Zazwyczaj robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii. Na wigilinym stole znajdziemy również rybę po grecku (77 proc.), krokiety z kapustą i grzybami (55 proc.), paszteciki (14 proc.), łazanki (12 proc.) czy śledzia w musztardzie (9 proc.). Ostatni wigilijny przysmak to kompot z suszonych owoców. Jest on również popularny we Francji, tylko w nieco innej formie. Otóż francuski „compote” to słodki, bardzo gęsty, owocowy deser, który podaje się dopiero po głównych posiłkach.

Większość Polaków, bo aż 67 proc. świąteczne potrawy przyrządza od początku do końca własnoręcznie. Zaledwie 33 proc. ankietowanych koszysta z gotowych dań, które można dostać w supermarketach. Najczęściej wybierają produkty trudne do zrobienia lub te czasochłonne tj. uszka – 56 proc., barszcz czerwony – 44 proc., ryba w galarecie – 33 proc., pierogi – 33 proc., krokiety – 22 proc. czy śledzie w oleju lub occie – 11 proc.

Strony: [1] [2] [3] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Boże Narodzenie, kuchnia, potrawy świąteczne, Święta