kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie
2011/6/28 12:03:00

Placuszki na zimno i ciepło

Wszelkiego rodzaju placki czy racuchy zwykle kojarzą się z cięższą, wysokokaloryczną kuchnią. Na szczęście niekoniecznie musi tak być. Szczególnie w sezonie wiosenno-letnim warto skorzystać z niskich cen warzyw i owoców, i zaserwować sobie pyszną i zdrową przekąskę.

Placuszki z cukinii robi się analogicznie jak z ziemniaków, tylko oczywiście zmienia się główny składnik. Do ciasta warto dodać otręby owsiane, wtedy przygotowywane danie zyska i na walorach zdrowotnych, i na smaku. W pierwszej kolejności ścieramy na drobnych oczkach umytą i obraną cukinię. Następnie delikatnie odlewamy nadmiar soku z miski. Warzywo łączymy z jajkiem, mąką, odrobiną oliwy, otrębami, solą, pieprzem i innymi ulubionymi ziołami. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni z odrobiną tłuszczu, łyżką kuchenną formujemy placki, które smażymy z obu stron. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż po usmażeniu nasze pyszności przestygną. Do tego dania zdecydowanie polecamy grecki sos tzatziki. Aby go wykonać, najlepiej sięgnąć po gęsty jogurt naturalny, doprawić go solą i pieprzem, a następnie dodać bardzo drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek i starty zielony ogórek (w tym przypadku nadmiar soku również odlewamy, aby sos miał odpowiednio gęstą konsystencję).

- Warto promować w Polsce spożywanie roślin z rodziny dyniowatych. W tym przypadku cukinia dostarcza betakarotenu, kwasu foliowego, witaminy C błonnika pokarmowego i składników mineralnych, takich jak potas i wapń - tłumaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk Sante. - Cukinia w połączeniu z otrębami owsianymi, które są najlepszym źródłem włókna, stanowią pod tym względem dobraną parę - dodaje.

Otręby owsiane są również wspaniałym dodatkiem do klasycznych racuchów z jabłkami i cynamonem. Wtedy po prostu należy dodać je do ciasta zaraz przed smażeniem, a w połączeniu z owocami i przyprawami korzennymi całe danie zdecydowanie zyska na walorach smakowych.

Jeżeli chcemy, można wykonać również placuszki z otrąb. Zajmuje to dosłownie parę minut, a danie na pewno docenią wszystkie osoby dbające o linię. Wystarczy tylko wymieszać jajko z jogurtem naturalnym, a następnie dodać otręby owsiane i płatki błyskawiczne. Następnie uformowane placuszki smażymy na teflonowej patelni i gotowe!

W kuchni generalnie warto eksperymentować i przemycać. Włączać jak najzdrowsze produkty nawet do klasycznych potraw, aby nie musieć rezygnować ze wszystkiego, co lubimy i móc cieszyć się lepszym zdrowiem. Bo kto powiedział, że nie można połączyć przyjemnego ze zdrowym? Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, a dobra kuchnia to świetne miejsce, żeby z niej korzystać... i się świetnie bawić.


fot.mister_s (Tomer Kori) / sxc.hu

Strony: [1] [2]

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: Otręby owsiane, błonnik, kulinaria, otręby


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »