Nadchodzące smaki - kulinarne tendencje na 2007 rok
2007/2/10 3:20:00
Stek z gwarancja jakości
Popularność steku wciąż rośnie, dlatego ludzie zaczęli zwracać uwagę, skład jest dane mięso i jak było odżywiane zwierzę, z którego ono pochodzi. Zaopatrujmy się więc u sprawdzonego rzeźnika, co da nam gwarancję świeżości i dobrej jakości.
Wpływy afrykańskie
Rośnie popularność słodkich i smakowitych potraw z Etiopii, w których wyczuwalny jest aromat goździków i cynamonu. Uwagę smakoszy przyciąga też południowo-afrykańskie mięso wędzone.
Owoce morza – egzotyka w zasięgu ręki
Małże, ośmiornice, ostrygi, krewetki – możemy je nabyć niemal w każdym supermarkecie i z roku na rok zdobywają coraz większa rzeszę fanów. Z uwagi na ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa spożycia niektórych owoców morza, przezornym smakoszom proponujemy sprawdzone, lecz egzotyczne ryby. Popularnością cieszy się zwłaszcza tilapia ( okoniokształtna, słodkowodna ryba z Afryki ), koryfena ( zwana tez mahi- mahi, również reprezentuje rząd okoniokształtnych ) i jesiotr.
Wina z południowej półkuli
Południowe wina kuszą nie tylko dość przystępnymi cenami, lecz także niepowtarzalnym smakiem, który doceni każdy miłośnik tego trunku. A teraz fakty dotyczące aktualnych trendów: wina australijskie wciąż są popularne, ale wypierają je powoli nowozelandzkie specjały. Jeszcze bardziej zachwalane trunki pochodzą z południowej Afryki, jednak największe uznanie i zachwyt wzbudzają teraz wina południowoamerykańskie.
Nowa chemia gastronomiczna
Najnowsza tendencja dotycząca sposobu obchodzenia się ze składnikami potraw pochodzi z Hiszpanii, jednak wzbudza podziw i rozszerza wpływy na inne, nie tylko europejskie, kraje. Sprowadza się ona do stosowania naturalnych substancji, jak np. ekstrakt z wodorostów, które zmieniają strukturę i kształt produktów żywnościowych. Tą techniką przeobrazimy odwłok homara w filet o wyglądzie polędwiczki, zaś ser pleśniowy przybierze wygląd cukrowej waty.
Tradycyjnie lecz z polotem
Nikt nie zarzuci nam, że tradycyjne pulpeciki, makaron z serem czy spaghetti dawno wyszły z mody i są nieciekawą propozycją kulinarną, kiedy przyprawimy je coraz bardziej dostępnymi i popularnymi egzotycznymi przyprawami. Tradycyjne jedzenie może być w dodatku zdrowsze, kiedy zaopatrzymy się w mięso o niskiej zawartości tłuszczu i produkty pełnoziarniste.
Zwolnienie tempa
Kiedy mamy więcej wolnego czasu do dyspozycji, wypróbujmy, szczególnie polecanej przez znawców trendów, techniki wolnego gotowania. Po kilku godzinach spędzonych w kuchni, wszelkie trudy wynagrodzi nam smak duszonej, nadziewanej piersi cielęcej czy pieczonego jagnięcego podudzia.
Lokalne przysmaki
Restauracje zawsze miały w swoim menu propozycje dań regionalnych, których składniki pochodzą z lokalnych upraw. Ponieważ klienci coraz częściej wykazują zapotrzebowanie na świeże, oryginalne smaki, również sieci supermarketów postępują z duchem czasu rozszerzając swą ofertę o lokalne przysmaki.