Nadchodzące smaki - kulinarne tendencje na 2007 rok
2007/2/10 3:20:00
Z jedzeniem jest jak z modą – pewne potrawy są po prostu na czasie, podczas gdy inne stopniowo stają się mniej pożądane na naszych stołach. Znawcy trendów ujawnili niedawno, jakie specjały będą na topie w 2007 roku. Przedstawiamy niektóre potrawy i kulinarne techniki, które warto wypróbować aby zachwycić gości lecz także samemu zaczerpnąć radość i satysfakcję tak z jedzenia, jak z jego przygotowywania.
Wpływy wietnamskie
Kuchnia wietnamska wypiera popularne dotąd azjatyckie inspiracje kulinarne. Wypróbujmy więc modne składniki z tego regionu, do których należą m.in. - trawa cytrynowa - szeroko stosowana jako zioło w Wietnamie, Sri Lance a także na Karaibach. Używa się ją w formie sproszkowanej, lub sieka i dodaje do potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z herbatami, zupami, daniami curry, drobiem, rybami i owocami morza. - mięta – Wietnamczycy używają jej posiekanych liści jako dodatek do sałatek, zup czy sajgonek. - sos rybny - w wietnamskich restauracjach rzadko podaje się go w formie klarownej - raczej mieszany jest z wodą, octem i cukrem, a także posiekanym czosnkiem lub imbirem, marynowanymi marchewkami lub sosem tabasco. - anyżowe gwiazdki – przyprawa przypominająca w smaku anyż, otrzymywana z owocni wiecznie zielonych drzewek z południowo-wschodnich Chin. W kuchni wietnamskiej stosowane przy robieniu bulionu będącego bazą różnych zup.
Bazylia – nie tylko zioło
Coraz więcej szefów kuchni odkrywa nowe zastosowanie bazylii. Do tej pory używana zwykle jako zioło, teraz święci triumf jako zielenina dodawana do sałatek a nawet podstawowy ich składnik.
Domowe gotowanie
Brakuje nam czasu a jesteśmy głodni? Spróbujmy tym razem powstrzymać się od zamówienia pizzy lub innego gotowego posiłku. Najnowsze tendencje kulinarne wychodzą naprzeciw zapracowanym i zabieganym miłośnikom domowych potraw. Aby skrócić czas przygotowania posiłku, wybierzmy ze sklepowej półki uprzednio przyprawione mięso, umyte i pokrojone warzywa oraz płynne bazy do sosów w praktycznych, jednorazowych saszetkach.
Wpływy greckie
Sałatka z serem feta, baklawa ( francuskie ciasto wypełnione miodem i orzechami ), szpinakowe ciasteczka, sos tzaziki, moussaka ( zapiekane bakłażany ) – greckie potrawy, które są obecnie na fali kulinarnej popularności, przywołają słoneczny klimat w naszych domach.