kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Nadchodzące smaki - kulinarne tendencje na 2007 rok
2007/2/10 3:20:00

Z jedzeniem jest jak z modą – pewne potrawy są po prostu na czasie, podczas gdy inne stopniowo stają się mniej pożądane na naszych stołach. Znawcy trendów ujawnili niedawno, jakie specjały będą na topie w 2007 roku. Przedstawiamy niektóre potrawy i kulinarne techniki, które warto wypróbować aby zachwycić gości lecz także samemu zaczerpnąć radość i satysfakcję tak z jedzenia, jak z jego przygotowywania.

Wpływy wietnamskie

Kuchnia wietnamska wypiera popularne dotąd azjatyckie inspiracje kulinarne. Wypróbujmy więc modne składniki z tego regionu, do których należą m.in.
- trawa cytrynowa - szeroko stosowana jako zioło w Wietnamie, Sri Lance a także na Karaibach. Używa się ją w formie sproszkowanej, lub sieka i dodaje do potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z herbatami, zupami, daniami curry, drobiem, rybami i owocami morza.
- mięta – Wietnamczycy używają jej posiekanych liści jako dodatek do sałatek, zup czy sajgonek.
- sos rybny - w wietnamskich restauracjach rzadko podaje się go w formie klarownej - raczej mieszany jest z wodą, octem i cukrem, a także posiekanym czosnkiem lub imbirem, marynowanymi marchewkami lub sosem tabasco.
- anyżowe gwiazdki – przyprawa przypominająca w smaku anyż, otrzymywana z owocni wiecznie zielonych drzewek z południowo-wschodnich Chin. W kuchni wietnamskiej stosowane przy robieniu bulionu będącego bazą różnych zup.

Bazylia – nie tylko zioło

Coraz więcej szefów kuchni odkrywa nowe zastosowanie bazylii. Do tej pory używana zwykle jako zioło, teraz święci triumf jako zielenina dodawana do sałatek a nawet podstawowy ich składnik.

Domowe gotowanie

Brakuje nam czasu a jesteśmy głodni? Spróbujmy tym razem powstrzymać się od zamówienia pizzy lub innego gotowego posiłku. Najnowsze tendencje kulinarne wychodzą naprzeciw zapracowanym i zabieganym miłośnikom domowych potraw. Aby skrócić czas przygotowania posiłku, wybierzmy ze sklepowej półki uprzednio przyprawione mięso, umyte i pokrojone warzywa oraz płynne bazy do sosów w praktycznych, jednorazowych saszetkach.

Wpływy greckie

Sałatka z serem feta, baklawa ( francuskie ciasto wypełnione miodem i orzechami ), szpinakowe ciasteczka, sos tzaziki, moussaka ( zapiekane bakłażany ) – greckie potrawy, które są obecnie na fali kulinarnej popularności, przywołają słoneczny klimat w naszych domach.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Monika Magda

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: bazylia, dania regionalne, gotowanie w domu, kuchnia, kuchnia afrykańska, kuchnia grecka, kuchnia wietnamska, kulinaria, mięso, owoce morza, przyprawy, slow food, wino


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»