kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Jarmuż w roli głównej
2015/8/7 12:40:00

Konkrety - czyli jak jarmuż przyrządzić na obiad?

Obiad to osobny temat jarmużowy – zacznijmy od pierwszego dania. Fani tej odmiany kapusty, ale też ci, którzy pierwszy raz go spróbują, docenią Zupę fasolową z jarmużem. Za jej doskonały smak odpowiadają ponadto pomidory, czosnek i oregano. Dla smakoszy pikantnych zup idealna będzie natomiast Zupa z chorizo i jarmużem. Tytułowego zielonego koloru nada zupie właśnie jarmuż, natomiast aromatu - kiełbasa chorizo.

Zupa z chorizo i jarmużem

Dla czterech osób
Czas przygotowania: 45 minut

fot. Zupa z chorizo i jarmużemSkładniki:
- 250 g chorizo
- 2 Bulionetki warzywne Knorr
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg jarmużu
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pora smażyć w garnku na margarynie około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć do tego ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, co chwilę mieszając.
2. Do garnka dolać 1 litr wody, do której dodajemy Bulionetki Knorr, dzięki czemu zupa będzie doskonale doprawiona. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozostawić na nim, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie trzeba je rozgnieść w zupie. Dodać posiekany jarmuż i gotować około 10 minut.
3. Równolegle należy pokrojone chorizo podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupkie, dodając je do zupy tuż przed podaniem.


Strony: [1] [2] [3] [4] następna »

()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: jarmuż, kuchnia, przepisy kulinarne, sałatka, zupa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »