Imbir to jedna z najstarszych doniczkowych roślin leczniczych, już w starożytności znany był jako afrodyzjak. Dziś z powodzeniem stosownym jest do łagodzenia dolegliwości żołądkowych, a dzięki właściwościom odkażającym polecany jest też przy infekcjach gardła. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo i rozgrzewająco.
Imbir to także znana na całym świecie przyprawa, jego charakterystyczny smak może wzbogacić nie jedną Twoją potrawę. Sproszkowany imbir możesz kupić w każdym sklepie, jednak najbardziej aromatyczny jest świeży, warto, więc samodzielnie wyhodować taką przydatną w kuchni roślinkę.
Kupioną w sklepie pączkującą odnóżkę należy umieścić w doniczce o średnicy ok. 20 cm, jej głębokość powinna pozwalać na przykrycie roślinki 10 centymetrową warstwą gliniastej ziemi. Kiedy roślina urośnie i rozrosną się jej korzenie konieczne będzie przesadzenie jej do większej doniczki.
Sadzonka powinna być regularnie podlewana i przechowywana w ciepłym i słonecznym miejscu. Warto stosować odżywkę przeznaczoną dla roślin doniczkowych. Młode kłącza kandyzuje się w syropie cukrowym, starsze można suszyć i używać jak przyprawę do wypieków, alkoholi, herbaty i różnych potraw.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »