kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wyhoduj imbir i wzbogać swoją kuchnię
2007/4/1 21:30:00

Imbir to jedna z najstarszych doniczkowych roślin leczniczych, już w starożytności znany był jako afrodyzjak. Dziś z powodzeniem stosownym jest do łagodzenia dolegliwości żołądkowych, a dzięki właściwościom odkażającym polecany jest też przy infekcjach gardła. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo i rozgrzewająco.


Imbir to także znana na całym świecie przyprawa, jego charakterystyczny smak może wzbogacić nie jedną Twoją potrawę. Sproszkowany imbir możesz kupić w każdym sklepie, jednak najbardziej aromatyczny jest świeży, warto, więc samodzielnie wyhodować taką przydatną w kuchni roślinkę.

Kupioną w sklepie pączkującą odnóżkę należy umieścić w doniczce o średnicy ok. 20 cm, jej głębokość powinna pozwalać na przykrycie roślinki 10 centymetrową warstwą gliniastej ziemi. Kiedy roślina urośnie i rozrosną się jej korzenie konieczne będzie przesadzenie jej do większej doniczki.

Sadzonka powinna być regularnie podlewana i przechowywana w ciepłym i słonecznym miejscu. Warto stosować odżywkę przeznaczoną dla roślin doniczkowych. Młode kłącza kandyzuje się w syropie cukrowym, starsze można suszyć i używać jak przyprawę do wypieków, alkoholi, herbaty i różnych potraw.



()
Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: imbir, kłącze, przyprawa


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »