kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wyhoduj imbir i wzbogać swoją kuchnię
2007/4/1 21:30:00

Imbir to jedna z najstarszych doniczkowych roślin leczniczych, już w starożytności znany był jako afrodyzjak. Dziś z powodzeniem stosownym jest do łagodzenia dolegliwości żołądkowych, a dzięki właściwościom odkażającym polecany jest też przy infekcjach gardła. Wcierany w skórę działa przeciwbólowo i rozgrzewająco.

Imbir to także znana na całym świecie przyprawa, jego charakterystyczny smak może wzbogacić nie jedną Twoją potrawę. Sproszkowany imbir możesz kupić w każdym sklepie, jednak najbardziej aromatyczny jest świeży, warto, więc samodzielnie wyhodować taką przydatną w kuchni roślinkę.

Kupioną w sklepie pączkującą odnóżkę należy umieścić w doniczce o średnicy ok. 20 cm, jej głębokość powinna pozwalać na przykrycie roślinki 10 centymetrową warstwą gliniastej ziemi. Kiedy roślina urośnie i rozrosną się jej korzenie konieczne będzie przesadzenie jej do większej doniczki.

Sadzonka powinna być regularnie podlewana i przechowywana w ciepłym i słonecznym miejscu. Warto stosować odżywkę przeznaczoną dla roślin doniczkowych. Młode kłącza kandyzuje się w syropie cukrowym, starsze można suszyć i używać jak przyprawę do wypieków, alkoholi, herbaty i różnych potraw.



()
Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: imbir, kłącze, przyprawa