kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Szkodliwy składnik w produktach z cynamonem
2007/4/10 14:00:00

Z badań przeprowadzonych na zlecenie „Świata Konsumenta” wynika, że liczne produkty oferowane na polskim rynku zawierają zbyt dużą ilość kumaryny, substancji należącej do laktonów, przyczyniającej się do marskości wątroby. Zwiększoną ostrożnością powinni wykazać się ludzie używający samego cynamonu, bądź spożywający herbatę, desery, czy płatki śniadaniowe mające w swym składzie wspomnianą przyprawę.

Największe ilości kumaryny znajdują się w cynamonie cassia cieszącym się w Polsce dużym powodzeniem. Jest to gatunek pochodzący z Chin, tańszy od cejlońskiego, poprzez zwiększoną ilość kumaryny jednak, znacznie bardziej niekorzystnie wpływający na zdrowie.

Dzienna, bezpieczna dawka cynamonu dla osoby dorosłej to 0,5 grama (płaska łyżeczka to 3g. przyprawy). Zdaniem ekspertów, aby uniknąć negatywnych konsekwencji zdrowotnych, należy jeść nie więcej niż jedną porcję cynamonu raz w tygodniu.

Według badań „Świata Konsumenta” łatwo przekroczyć maksymalną bezpieczną dawkę kumaryny, która wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. Dzieje się tak dlatego, że owa niebezpieczna substancja dostaje się do naszego organizmu z różnych źródeł, także z kosmetyków. Unijne prawo, obowiązujące także w naszym kraju, przewiduje, iż dopuszczalna zawartość kumaryny powinna wynosić 2 mg na kilogram produktu, tymczasem w przebadanych artykułach jest jej znacznie więcej.


Gazeta Wyborcza
Oprac: Joanna Papiernik

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: ciasto, cynamon, kumaryna, przyprawa


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»