Czy dieta bezglutenowa oznacza całkowitą rezygnację ze słodkości? Wcale nie musi tak być. Możemy przecież przygotować pyszne ciasto w wersji bezglutenowej. Oto prosty przepis na tort z bitą śmietaną i owocami.
Potrzebne składniki: Biszkopt * 5 jajek * 150 g cukru * 4 łyżki oleju * 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly * 15 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Bita śmietana * 600 ml śmietany kremówki * 150 g cukru
Dowolne owoce
Przygotowanie:
Przygotować mieszankę jasnych mąk przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia. Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170 st. C, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty. Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »