kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Uwodzenie w kuchni czyli przyprawy - afrodyzjaki
2011/1/24 12:23:25

Przyprawy nie tylko nadają potrawom smaku i aromatu, ale także mogą podnieść libido, wyzwolić energię bądź wzmocnić siły witalne. Wiele z nich jest bowiem afrodyzjakami. Bazylia, Goździki, Chilli, Gałka muszkatołowa, czy Imbir dodane do potraw są idealną propozycją na walentynkową kolację, a także na każdy romantyczny wieczór w roku.

Afrodyzjaki zawdzięczają swoją nazwę greckiej bogini miłości Afrodycie. Są substancjami, którym przypisuje się magiczną moc. Tradycja dodawania ich do posiłków sięga starożytności. Współcześnie afrodyzjaki mają zastosowanie w medycynie ludowej różnorodnych kultur. Używa się ich w celu rozbudzenia wzajemnej fascynacji i pobudzenia wyobraźni. Sprawiają, że krew krąży szybciej, a skóra staje się wrażliwsza i bardziej czuła na dotyk.

Przyprawy afrodyzjaki pobudzają wydzielanie hormonów, mają właściwości odprężające i pobudzające, a ponadto pozytywnie wpływają na wydolność fizyczną oraz stan psychiczny. Zmysłowa karta dań powinna zawierać różnorodne, kuszące zapachem i smakiem menu. Do potraw warto zastosować przyprawy takie jak: ulubione zioło Don Juana - bazylię, goździki, gałkę muszkatołową, imbir czy chilli .

Smak i powonienie należą do najbardziej wrażliwych zmysłów człowieka. Dlatego podczas walentynkowej kolacji, a także w każdy inny wieczór roku warto wykorzystać magiczne właściwości ziół i przypraw, które uchodzą za afrodyzjaki. Odpowiednio dobrane przyprawy marki Appetita rozgrzeją duszę i ciało oraz nadadzą zwykłym daniom miłosnego czaru.





()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: afrodyzjaki, bazylia, chilli, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, przyprawy


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »